Uniek pianoconcert in Bedum

Foto: Facebook Wilhelmina Bedum

BEDUM – Op zaterdag 16 maart geeft muziekvereniging Wilhelmina een uniek pianoconcert met medewerking van Hugo Sloterdijk.

Pianoconcert – Het eerste pianoconcert (1875) van Tchaikovsky is één van de parels uit de klassieke muziek. Dit hoogromantisch werk is alom bekend en geprezen om zijn briljante thema’s en de zeer virtuoze pianopartij. Aanvankelijk werd dit werk koel ontvangen. Critici vonden het te moeilijk en te onbeholpen geschreven. Het pianoconcert moest blijkbaar even inwerken want gaandeweg werd het enthousiasme groter en groter en is het nu een van meest geliefde en gespeelde soloconcerten. De uitvoering in Bedum is bijzonder omdat dit werk niet vaak door harmonieorkesten wordt gespeeld maar door professionele symfonieorkesten. Speciaal voor dit concert is het werk gearrangeerd voor harmonieorkest door Bert van Dijken.

Hugo Sloterdijk – De solist is de Bedumer pianist Hugo Sloterdijk (1993). Hugo begon op 7-jarige leeftijd met pianospelen. Op 16-jarige leeftijd werd hij toegelaten tot de vooropleiding van het Prins Claus conservatorium in Groningen waar hij tot zijn 19e studeerde bij Nata Tsvereli. Hierna werd hij toegelaten tot de bacheloropleiding van het Prins Claus Conservatorium, waar hij studeerde bij Paul Komen. In 2017 is hij hier afgestudeerd. Sinds september 2017 vervolgt Hugo zijn pianostudie bij Wibi Soerjadi en volgt hij lessen bij Horacio Gutierrez in New York. Hugo won al verschillende prijzen op concoursen en soleerde in pianoconcerto’s van Mozart en Tchaikovsky. Hij heeft concerten in binnen- en buitenland verzorgd en maakte in mei 2018 zijn solo-debuut in New York.

Harmonieorkest Wilhelmina uit Bedum – Het orkest van CMV Wilhelmina (1898) was aanvankelijk een fanfare die in de loop van de vorige eeuw verschillende successen heeft geboekt. Rond 2000 is het orkest, o.a. wegens gebrek aan bugelspelers, omgebouwd tot harmonie. Sinds 2014 is de bezetting sterk gegroeid door succesvolle klarinetcursussen waarmee het orkest de kenmerkende ‘harmonieklank’ heeft gekregen. Dit resulteerde in het Open Nederlands Kampioenschap in de 5e Divisie (2017).

 Bert van Dijken – Bedumer Bert van Dijken (1966) kreeg zijn eerste muzieklessen aan de muziekschool te Bedum. Naast orgel had de blaas- en slagwerkmuziek zijn interesse. Bert speelde mee in zowel de malletband als de fanfare van CMV Wilhelmina. Aan het conservatorium te Groningen voltooide hij in 1993 twee hoofdvakstudies: orgel bij Wim van Beek en directie HAFBRA bij Lex van Diepen. Sindsdien was hij dirigent van verschillende koren en orkesten. Vanaf 2000 is Bert betrokken als dirigent bij Wilhelmina, eerst bij de malletband (tot 2007) en vervolgens ook bij het harmonieorkest. Daarnaast is hij werkzaam als organist en arrangeur/componist. In 2018 is Bert voor zijn langdurige en bijzondere verdienste onderscheiden met de Erepenning van de Gemeente Bedum.

Het programma bestaat uit o.a.: pianoconcert nr. 1, deel 1 (Pjotr Iljitsch Tchaikovsky), Pilgrims of Wolfryt (Jacob de Haan), Man in the ice (Otto M. Schwartz), Game of Thrones (Ramin Djawadi)

Datum: zaterdag 16 maart 2019, aanvang 20.15 uur in de Maranathakerk Bedum

Entree: € 12,50, (voorverkoop: € 10,00)

Kaarten zijn online te bestellen via de website www.wilhelminabedum.nl. (op vertoon van de kaart is er een gratis drankje te verkrijgen op de afterparty in het Wilhelminahuis) of rechtstreeks te verkrijgen via: https://www.ticketkantoor.nl/shop/klassiekinbedum

 

 

Reacties

article
131455
BEDUM – Op zaterdag 16 maart geeft muziekvereniging Wilhelmina een uniek pianoconcert met medewerking van
https://winsum.nieuws.nl/agenda/20190205/uniek-pianoconcert-in-bedum/
2019-02-05T12:14:28+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/382/2019/02/05121336/wilhelmina-bedum.jpg
Agenda