Succesvoorstelling De Poolse Bruid opnieuw in Onderdendam

De Haver
Foto: Auwert Postmus

ONDERDENDAM – Na de succesvolle opvoeringen van De Poolse Bruid in 2019, zal de theatervoorstelling ook in 2020 te zien zijn in Onderdendam. In de maand juni zal de schuur van boerderij De Haver weer het decor zijn van het stuk waarover de NRC schreef “een imponerende performance, zonder opsmuk: je kunt er zo het Hogeland in herkennen”. 

Afgelopen zomer speelde theatervoorstelling De Poolse Bruid vier weken in een uitverkochte schuur van historische boerderij De Haver in Onderdendam, een rijksmonument in het bezit van het Groninger Landschap. Publiek en pers waren razend enthousiast. “Het Noord Nederlands Toneel en Toneelgroep ECHO ademen met deze voorstelling zo nu en dan de kern, maar vooral de karakteristiek van een uniek provinciaal bestaan. Smaakt naar meer. Veel meer.” schreef een recensent van het Friesch Dagblad. Van 3 t/m 28 juni strijken twee acteurs en twee muzikanten opnieuw neer op het prachtige Hogeland.

Vrijdag 14 februari wordt de cast bekend gemaakt van de nieuwe reeks voorstellingen, direct daarna – om 12 uur – start de kaartverkoop.

Een mens heeft uitzicht nodig

In 1998 verscheen de film De Poolse Bruid. De film is inmiddels Cultureel Erfgoed, won twee Gouden Kalveren, kreeg een Golden Globe-nominatie en is in Groningen nog altijd de best bekeken film ooit. Omdat het platteland in hoog tempo aan het veranderen is, nam actrice Lotte Dunselman het initiatief voor een theaterbewerking van de film waarin twee mensen uit twee verschillende culturen, door het noodlot samengebracht, elkaar leren kennen, ver weg van de bewoonde wereld.

De tekst voor deze toneelbewerking is van Jibbe Willems. Hij weet op indrukwekkende wijze woorden te geven aan het landschap, de stilte en dat wat niet gezegd wordt in de oorspronkelijke film. Een ode aan het Groninger landschap in een historische boerderij!

De Poolse Bruid speelt van 3 t/m 28 juni opnieuw in de schuur van boerderij De Haver in Onderdendam (Boterdiep Oostzijde 13). Meer informatie: www.poolsebruid.nl.

Reacties