Weblog wethouder Westerink ‘Winsum kan failliet’

In zijn blog vandaag laat wethouder Bert Westerink duidelijk weten wat hij van de politieke beweging Geen Peil vindt. Westerink schrijft over  ‘die lui’ en ‘steeds meer types’. Lees dat, en over het opruimen van rotzooi, in zijn blog ‘Winsum kan failliet’

Winsum kan failliet

Elke twee dagen krijgen we op het gemeentehuis een opsomming over de mail, van alle binnengekomen stukken. Dat gaat van brieven met verzoeken, tot offertes, bezwaarschriften, vergunningaanvragen etc. Toegegeven, er zitten ook wel klachten bij. Niet echt veel. Meestal zijn het meldingen, zoals over onderhoud of over een wild geparkeerde aanhanger. Een melding viel me op: Vuurwerkrommel/-afval (…) straat Winsum nog niet opgehaald ondanks toezegging.

Daar kun je wat van vinden. Bijvoorbeeld dat mensen hun eigen vuurwerkrommel moeten opruimen. Dat is mijn standpunt. Maar goed, ook al meen je dat de gemeente daarop aanspreekbaar is, dan nog viel aan die melding iets op. Die kwam namelijk binnen op 2 januari..!! Dat getuigt van een wel heel specifieke kijk op de overheidstaak. Zo van ‘de burger vraagt, dus draait u maar…’ Nou zijn er steeds meer types en partijen die dat beloven. Zelfs één die denkt alles op te lossen door vraagstukken in referenda voor te leggen. Die lui beloven dan te stemmen zoals de meerderheid vraagt. Met andere woorden ‘u vraagt, zij beloven te draaien’.
Dat is al eens gedaan. De gemeente Orange County in de VS legde alles in referenda aan de inwoners voor. Gevolg: taken werden besteld, belastingen teruggeschroefd. Dus in het voorbeeld van de melding: de zelfgemaakte rommel graag asap opruimen overheid, en met de kosten ervan red je je maar. Orange County ging failliet. Da’s logisch.

De overheid is geen snelbuffet. Afgelopen vrijdag kwam dat nog naar voren tijdens een symposium in het provinciehuis. Aanleiding was een boek over de rechtsmiddelen die de gemeente kan hanteren als inwoners regels overtreden. Zoals de dwangsom om een illegaal bouwsel af te breken. Eén van de schrijvers – oud-universitair docent bestuursrecht – bleek inwoner van Winsum. Vertrouwenwekkend vind ik dat. Mocht een partijleider opstaan die beweert dat hij ‘belooft als u vraagt’, dan staan we als college niet alleen met de tegenwerping dat dat dom gezwets is.

Zo, en nu ‘es zien wat er in de agenda staat… ah, gesprekken over de sporttarieven. Ik kan slechts beloven dat die omhoog gaan.

Cookieinstellingen