Groot aantal bomen in Bedum weg door essentaksterfte

Foto: Straatbeeld.nl

BEDUM – Uit een inventarisatie van de gemeente Bedum is gebleken dat op korte termijn 277 bomen moeten worden gekapt. Een groot aantal bomen  zijn essen aan de Wolddijk, Ellerhuizen en Plattenburg. Deze bomen zijn aangetast door de ‘essentaksterfte’ en kunnen gevaarlijke of onveilige situaties veroorzaken. Er kunnen takken uit de bomen waaien, die op auto’s of fietsers terecht kunnen komen.

Essentaksterfte
De essentaksterfte wordt veroorzaakt door een schimmel, die een aantal jaren geleden voor het eerst in de provincie Groningen opdook. De ziekte begint in de bladeren, tast vervolgens de takken aan en trekt dan verder de boom in. Er is nog geen methode gevonden om deze schimmel te bestrijden. Vorig jaar werd er ook een groot aantal aangetaste essen geruimd.

Voornamelijk essen in buitengebied
De bomen die dit jaar moeten verdwijnen, staan voornamelijk in het buitengebied. De te kappen bomen worden niet allemaal vervangen. In het buitengebied groeien de boomstronken terug als nieuwe beplanting.  Voor de kap van de bomen is inmiddels een kapvergunning verleend. Na afloop van de bezwaartermijn op maandag 5 maart wordt overgegaan tot het verwijderen van de zieke bomen.

Hoe de bomen ziek worden
Essentaksterfte, ook wel essensterven genoemd, wordt veroorzaakt door een uit Azië afkomstige schimmel met de naam Hymenoscyphus fraxineus (vals essenvlieskelkje). De schimmel infecteert de bomen via het blad. De eerste symptomen bestaan uit bladvlekjes gevolgd door verkleuring van de nerven en het geheel of gedeeltelijk afsterven van het geïnfecteerde blad. Als de aantasting doorzet, groeit de schimmel via de bladsteel de twijgen in waar ook de bast en het cambium worden aangetast. Dit leidt tot verstoring van de sapstroom wat zichtbaar wordt door verdord blad in de kroon van aangetaste essen in de loop van het groeiseizoen en afsterving van twijgen of zelfs delen van de kroon. Kenmerkend zijn ook de langgerekte afgestorven plekken in de bast rondom de aanzet van geïnfecteerde twijgen en de karakteristieke bruinverkleuring van afgestorven twijgen.

Bron ‘Hoe de bomen ziek worden’: Straatbeeld.nl

Cookieinstellingen