Wij zijn en blijven Present!

Foto: Dixstoppels

HET HOGELAND – Stichting Present Noord-Groningen heeft het afgelopen jaar bijna 40 projecten gecoördineerd op het Noord Groninger platteland. Want dat is wat deze stichting doet, al vijf jaar lang. Present Noord-Groningen coördineert tussen groepen vrijwilligers die daadwerkelijk directe hulp willen verlenen aan mensen die het echt nodig hebben. Samen met diverse hulpverleningsinstanties komt de hulp terecht bij mensen die aan drie voorwaarden voldoen; ze beschikken zelf niet over geld, hebben geen netwerk en hun gezondheid staat hen in de weg om zelf de klussen te doen. Door allerlei omstandigheden zijn ze ongewild in een situatie terechtgekomen waar ze zonder hulp niet meer uitkomen.

                                                                                                    

In de praktijk komt het neer op twee soorten hulp; praktische hulp zoals het opknappen van een deel van de woning en het opruimen van schuurtje of tuin, of sociale hulp waarbij een groep vrijwilligers een groep mensen een leuke middag bezorgt door te assisteren bij een (vaak door een ander georganiseerde) gezellige middag.

Het afgelopen jaar heeft Present Noord-Groningen voornamelijk veel praktische hulp verleent; het verven van een woonkamer of keuken, het opruimen van een zolder of een schuurtje en het opknappen van een tuin.De groepen vrijwilligers komen uit diverse lagen van de samenleving; een stel vrienden, een club of vereniging, leden van een kerk en ook bedrijven die op deze manier invulling geven aan maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Om een antwoord te krijgen op de vraag waarom men dit soort vrijwilligerswerk doet, in deze tijden dat er in het nieuws vaak wordt gesproken over de individualisering van onze maatschappij, hebben we het gevraagd aan Arnold Doornbos (26), die al vaker projecten voor Present heeft gedaan.

Hij hielp met een aantal vrienden een mevrouw in de gemeente Eemsmond waar de zolder alvast werd opgeruimd. Ze was zelf niet meer in staat om naar boven te gaan en ter voorbereiding had haar hulpverlener alles al gesorteerd. Alles wat mee moest worden verhuisd was apart gezet en de rest zou door Arnold en zijn vrienden naar de kringloopwinkel en de vuilstort worden gebracht.Na afloop van het project bezochten we hem een tijdje later thuis op zijn boerderij vlak bij Kantens waar hij samen met zijn vader een boerderij runt met ruim 100 koeien. Arnold zal de zevende generatie zijn die daar woont als hij de boerderij overneemt van zijn ouders.

 

Arnold was net terug uit de Oekraïne. In zijn vakanties gaat hij daar vaak heen. Om (ook weer met een groep vrienden) daar mensen te helpen. Vrijwilligerswerk doen. Nogmaals vroegen we hem naar het waarom.

“Ik wil niet altijd alleen maar met mijn eigen dingen bezig zijn. Vanuit mijn opvoeding en ook vanuit mijn geloof vind ik dat je elkaar moet helpen, dat je iemand die hulp nodig heeft de helpende hand moet toesteken. Niet iedereen is in staat om zijn eigen boontjes te doppen, om zijn eigen leven te leiden zoals hij of zij dat zou willen”.

“Ik kan dat doen en ik wil dat doen. En voor de tijd en energie die ik er in steek krijg ik veel terug. Dankbaarheid en het gevoel dat ik voor een ander net even het verschil kan maken. Iemand die nauwelijks rond kan komen zal het misschien een biet zijn hoe zijn tuin er uitziet. Maar als op den duur het onkruid hem letterlijk boven het hoofd groeit dan komt er weer een zorg bij. Als mijn vrienden en ik daar nou een paar uurtjes heen gaan om die tuin weer netjes te maken, dan is het toch klaar?”

Arnold beseft dat hun inzet soms een druppel op een gloeiende plaat is, maar ook dat het voor diegene die ze helpen soms net dát duwtje is om weer wat rust te krijgen en een stukje meer controle over zijn of haar eigen leven. Daarom vindt hij het werk dat Present Noord-Groningen doet zo belangrijk. “Jullie zijn vaak het laatste vangnet voor die mensen. En als ik daar een steentje aan kan bijdragen dan doe ik dat met alle plezier.

 

Tijdens de viering van ons eerste lustrum dit jaar, waarbij we op een ochtend 5 projecten deden in vijf verschillende gemeenten in Noord-Groningen, hoorden we na afloop ook dit soort verhalen. Dat men met een groep vrienden, collega’s of kennissen zoveel kan betekenen voor een ander.Dat ze in een ochtend iets kunnen veranderen wat in een langere tijd is misgegaan. En dat willen we ook in de nieuwe gaan doen in Noord Groningen. Kijk op www.presentnoordgroningen.nl hoe u daarbij kunt helpen.

Cookieinstellingen