FC Groningen klaar voor vv Winsum za1

Foto: Ingmar Vos

Net als in 2012 won FC Groningen woensdagavond in Warffum zijn eerste oefenwedstrijd tegen RWE Eemsmond. Na 90 minuten stond het 16-0 voor de eredivisionist, de doelpunten werden, ook net als toen, keurig over beide helften verdeeld.

Bij binnenkomst op Westervalge, ver voor de wedstrijd, tref ik een mevrouw aan die mij bij de thuiswedstrijden van Warffum altijd lootjes verkoopt. Ze heet Annie Vogel en is bezig de koffiecontainers te vullen, die in de rust waarschijnlijk weer leeg zullen zijn.

Het is niet haar eerste keer dat ze actief is bij een oefenwedstrijd van FC Groningen. “Vier jaar geleden heb ik ook meegeholpen in Roodeschool. Ik vind het hartstikke leuk werk, maar het valt nu even niet mee. We hebben de afgelopen week met Op Roakeldais gasten uit Costa Rica in huis gehad en die zijn gisteren pas weer vertrokken”, aldus mevrouw Vogel, die aan het folklorisch dansfestival in Warffum een schoondochter uit Indonesië heeft overgehouden.

Terwijl ik nog bij mevrouw Vogel aan tafel zit, komen de regionale helden van het RWE-team voorbij, met als laatste Ronnie Bakker. Na een cynische sneer richting de speler van ZEC betreffende z’n leeftijd, komt ie naar me toe, geeft me een ‘hugh’ en sluit met enige moeite weer aan in de rij. Dan volgt de RWE-staf met o.a. Geert-Jan Zijlstra (speelde in de jeugd van Hunsingo) en Jur Smit, die voorafgaande aan de wedstrijd wel even met me wil praten.

RWE-coach Jur Smit (vooraf)

Op de vraag “Wat verwacht je ervan Jur?” antwoordt de sympathieke oefenmeester uit Winsum met “We hebben twee keer getraind en twee oefenwedstrijden gespeeld tegen De Fivel en NEC Delfzijl. Beide wedstrijden werden verloren, maar tegen NEC ging het prima (1-4 verlies).

Hij vervolgt: “Genieten staat, net als bij andere wedstrijden die je speelt, voorop. We hebben een selectie van spelers uit de 4e, 5e klasse en daaronder. Vandaag hoeven we ons geen illusies te maken, dus kunnen we alleen maar ons best doen en dan zien we wel wat het wordt. Onder de 10 zou geweldig zijn, onder de 15 ben ik tevreden. En anders een goaltje of een leuke actie van een van de spelers. Voorspelling?  We gaan 1 keer scoren, 1-15 !”

Burgemeester Van Beek

Terwijl de speaker de opstelling van FC Groningen voorleest, kakelt er opeens een mevrouw doorheen. Het blijkt de burgemeester van de gemeente Eemsmond, mevrouw Marijke van Beek, te zijn. Ze wordt al snel een halt toegeroepen. Nadat de speaker, de in Warffum e.o wereldberoemde Zanger Klaus, klaar is, mag Marijke dan eindelijk haar zegje doen. Overdreven enthousiast spreek ze haar jongens van het RWE-team toe, maar kwam bijna niet uit haar woorden. Ze hoopt op 1 tegengoal. Hoogtepunt van mevrouw Van Beek, is het verlaten van het veld. Het publiek naast me is er wel klaar mee. Net als ik overigens. Laten we maar beginnen. 

De wedstrijd

RWE Eemsmond wordt direct vastgezet op eigen helft en komt de eerste 10 minuten met kunst en vliegwerk zonder tegendoelpunt door.

Dan scoort FC Groningen de 0-1 en krijgt het een minuut later een cadeautje van scheidsrechter Winkel, in de vorm van een strafschop, 0-2. De 0-3 valt 45 seconden later, zodat ‘Pé en Rinus’ drie keer inzetten. De geluidsman had het achteraf met een keer kunnen doen, zo snel volgen de goals zich op.

Louis, wie kent ‘m niet

Halverwege de eerste helft verplaats ik me van naast de schiettent van RWE-goalie Jacco Knol naar de lange zijde waar een bekende staat. Het is Louis Korenhof, de nestor van de Groninger trainersgilde. Leuke man. We hebben het eerst over privédingen, maar al snel praten we over voetbal. Over vroeger, toen alles beter was. Hij vertelt ook dat hij is uitgenodigd voor het feest van vv Warffum volgend jaar, wanneer de club 100 jaar bestaat. Hij moet er dan wat anekdotes tegenaan te gooien. Zal geen probleem zijn voor de lieve man. Ik beloof hem ook te komen, maar in de rust van de wedstrijd begin ik toch te twijfelen. Ik heb ze inmiddels allemaal al gehoord. Hij gaat even aan de wandel, om zo terug te komen. Ik zie “Lo” niet weer, waarschijnlijk bij een andere bekende blijven hangen om de anekdotes nogmaals te vertellen.

Bij rust is het 0-8 en is het de beurt aan de jonge penalty/shoot-out specialisten van de clubs van de gemeente Eemsmond.  

Na een spannende finale is het uiteindelijk Bram (Corenos) die de beslissende ‘pingel’ langs doelman Lakens (RWE Eemsmond) jaagt en de welverdiende beker mee naar huis neemt.

Onder prachtige weersomstandigheden en de muziek van Burdy door de luidsprekers komen de spelers van beide teams het ‘biljartlaken van Warffum’, weer op.

Speaker Zanger Klaus geeft de wissels door en de twee helft begint.

Met veel passie gaan de spelers uit de regio de duels aan, gooien zich voor elke doelpoging en dwingen de ‘FC’ tot schoten van afstand. Naast goede reddingen van doelman Jacco Knol, de met name in de lucht heersende Teun  Venhuizen en doordat het vizier bij de Groningers niet op scherp staat, komt de eredivionist een kwartier lang niet tot scoren. Dit tot groot plezier op de RWE-bank.

Marcel Groninger, bij afwezigheid van Ernest Faber de verantwoordelijke man bij FC Groningen, brengt daarop verse wissels binnen de lijnen. Het duurt een paar minuten of 1 van die wissels scoort, waarop de doelpuntenmachine weer begint te draaien.   

Uiteindelijk, wanneer scheidsrechter Winkel de wedstrijd eindigt, staat de teller op 16. Net als 5 jaar geleden.

RWE-coach Jur Smit (achteraf)

Nou, niets van de voorspellingen uitgekomen. Niet onder de 10, niet onder de 15, niet gescoord. Smit: “Ach, de jongens hebben hun best gedaan. Ik had eerlijk gezegd wel een beetje meer verwacht van het team, maar we hebben te weinig kunnen brengen. Geen kans gehad. Ik heb nog wel een leuke actie van Mark Bos gezien, dus toch nog iets.”

Ik heb het niet gezien, maar goed. Ik vind het best.  

Tot slot

Het publiek heeft veel goals gezien. Helaas bleef Ritsu Doan aan de kant. Ben toch wel benieuwd naar deze Japanner, waar ook andere (grote) clubs achteraan zaten.

Ritsu Doan

Ik maak een opmerking naar Hans Nijland “Nou, directeur. D’r mogen nog wel een paar spelers bij. Toch ?” De directeur van FC Groningen kijkt me verontwaardigd aan en zwijgt. Misschien ook een beetje een domme vraag van mij.

Hij heeft net gezien dat zijn Trots van het Noorden met een zwaar gehavend elftal een uitwedstrijd tegen een geselecteerd team met 16-0 heeft gewonnen. Doen we dat ook in de competitie, dan zijn we aan het eind van het seizoen zeker kampioen, zal Hans gedacht hebben. In dat geval geef ik hem gelijk.

Vrijdagavond, 7 juli, speelt FC Groningen tegen eersteklasser vv Winsum (Za1), dat in de voorbereiding op deze wedstrijd ook met 4-1 van NEC Delfzijl heeft verloren.

Wordt het morgenavond ook 0-16, dan allemaal maar een seizoenkaart kopen. Hans Nijland zal dat toejuichen, scheelt hem veel telefoontjes.

Foto’s: Ingmar Vos

Cookieinstellingen