Blog wethouder Marc Verschuren, 2 januari 2018

Foto: WinsumNieuws

Nepnieuws

Allereerst wens ik u allen natuurlijk al het goede voor 2018. Het laatste jaar van de gemeente Winsum is gestart, het zal in plaatselijk politiek opzicht het jaar van de laatste keer dit en de allerlaatste keer dat gaan worden. Een jaar waarin we hard werken om de aanstaande gemeente Het Hogeland een vliegende start te geven.

Een nieuw jaar betekent ook vaak even terugkijken naar het oude jaar. Het woord van het jaar 2017 is wat mij betreft nepnieuws. Het is helaas gebruik geworden om beelden te bewerken of in een totaal andere context te plaatsen om zo de opinie te manipuleren. Voorbeelden hiervan worden steeds vaker geplaatst op de social media.

Maar het eind van 2017 had twee voorbeelden die wat verder gingen. Allereerst was daar de nieuwe Amerikaanse Ambassadeur in Nederland die, geconfronteerd met uitlatingen die hij zelf had gedaan, beweerde dat deze niet waar waren, dat was fakenews, nepnieuws dus. Een dag later sprak hij zijn ( gemeende?) excuses uit.

Nog bonter maakte de met publieke middelen gefinancierde omroep RTV Noord het. In een spannend item over illegaal vuurwerk werden zaken met een criminele verkoper van heel zwaar vuurwerk gedaan. Helaas droeg deze, verder onherkenbaar gemaakte, verkoper dezelfde trui als de later in beeld gebrachte legale expert. Uit navraag van het Groningse webblog Sikkom bleek vervolgens dat alles in scène was gezet. Nepnieuws dus en dat van een publieke omroep die moet beseffen dat ze er niet (alleen) voor amusement is maar (ook) voor serieus nieuws. Overigens vindt RTV Noord het geen nepnieuws omdat het vuurwerk echt was. Zaken naspelen en doen alsof het echt is vinden ze dus geen nep…. Ik hoop van harte dat het nieuws in 2018 weer nieuwswaarde heeft en niet meer nep is.

Cookieinstellingen