Blog wethouder Marc Verschuren, 23 oktober 2018

Foto: HogelandNieuws

Politieke spelletjes

Herfstvakantie, tijd voor andere dingen dan de politiek. Voor medewerkers met kinderen is het aanleiding voor een weekje vrij en ook bestuurders en raadsleden nemen deels een weekje vrij.

Ideaal ook om de accu op te laden voor de verkiezingscampagne die de komende vier weken plaatsvindt, in aanloop naar de raadsverkiezingen van 21 november. Het politieke spel, dat in het licht van de herindeling toch al op een laag pitje staat, komt tot een virtuele stilstand. Tijd dus om het politieke spelletje op een andere manier te spelen.

Ik geef mij in de herfstvakantie altijd minimaal een dag over aan een grote hobby van me, bordspellen. Van donderdag 25 oktober tot en met zondag 28 oktober vindt in Essen “Spiel” plaats. Het is een beurs die het walhalla vormt voor mensen die geïnteresseerd zijn in bordspellen. In het enorme beurscomplex van Essen vindt de grootste bordspellenbeurs van Europa plaats.

Trump

Er staat 80.000 m2 vol met honderden stands van speluitgevers en tafels waar je spellen kunt uitproberen. In totaal worden er zo’n 1.400 nieuwe bordspellen gepresenteerd. Ook aan bordspellen over politiek geen gebrek. Wat daarbij opvalt, is dat er een aantal nieuwe spellen is die president Trump als onderwerp hebben. In deze spellen komt Trump overigens niet al te best naar voren.

In de loop der jaren zijn er verschillende leuke spellen gemaakt die politiek als onderwerp hebben. Een van de beste politieke spellen aller tijden is ‘Diplomacy’. Met maximaal zeven spelers onderhandel je met elkaar over de verdeling van Europa. Het spel begint in 1901 en loopt tot ongeveer het begin van de Eerste Wereldoorlog. Geopolitieke onderhandelingen worden in dit bordspel heel goed verbeeld, waarbij blijkt dat afspraken niet altijd blijven staan. Het is een prima spel voor als je meer inzicht in de huidige geopolitieke situatie wilt hebben.

‘Die Macher’ is een ander mooi politiek spel. Het speelt zich af in Duitsland en heeft zeven verschillende deelstaatverkiezingen als onderwerp. Je probeert als politieke partij (ik wil altijd ‘Die Grünen’ spelen) zoveel mogelijk zetels te winnen. Maar een te grote inzet voor de ene verkiezing betekent beperkingen bij de volgende verkiezing. Daarnaast gaat het er om hoe standpunten bij de bevolking overkomen en hoeveel geld je aan de campagne wilt uitgeven. En zelfs dan kan het zijn dat de uitslag anders is dan je verwacht door de slimme move van een andere politieke partij.

Reputatie

Een Nederlands politiek spel is ‘Campagne: een politiek spelletje’. Het is veel minder tactisch dan de twee bovenstaande spellen, maar het geeft wel heel mooi aan hoe belangrijk de rol van de media is. Kom je goed in het nieuws, dan stijgt je reputatie en win je meer zetels. Slecht, of geen aandacht in het nieuws, dan verslechtert je reputatie weer waardoor je slechter scoort in de polls en uiteindelijk ook zetels verliest.

Wie weet, koop ik er komend weekend nog wel een politiek spelletje bij. Keus genoeg in Essen. En dat dan maar een paar keer spelen in de aanloop naar die echte politieke hoogtijdag: 21 november, de verkiezingen voor de gemeente Het Hogeland. Dat is geen spel, dan gaat het echt om de zetels.

Cookieinstellingen