Blog Harmannus Blok: Moeten we Hogelandsters worden?

Foto: HogelandNieuws

HET HOGELAND – Het is bijna zover. Op 1 januari ontstaat de nieuwe gemeente Het Hogeland en houden de gemeenten Bedum, De Marne, Eemsmond en Winsum op te bestaan. Ik hoor nog wel eens om me heen de vraag van inwoners wat dit voor hun gaat betekenen. Zijn we dan ineens allemaal Hogelandsters? En geen Bedumer, Zoutkamper, Warffumer, Sauwerder of Meister meer? Gaat het nu allemaal anders? Ik wens van niet.

Wij kunnen als politiek heel druk zijn met die herindeling. En dat zijn we. Aanstaande woensdag moet er gestemd worden voor een nieuw gemeentebestuur van Het Hogeland. En dus slaan we allemaal volop op de trom deze weken. Maar eigenlijk hoop ik dat u en jij als inwoner of ondernemer helemaal niet zoveel verneemt van die herindeling. De gemeentenaam mag veranderen en misschien nog wel wat praktische zaken, maar laat de gemeente ook straks gewoon haar ding blijven doen die ze hoort te doen. En laat de inwoners en ondernemers dat ook blijven doen. En laat de dorpen en wijken zijn zoals ze willen zijn. Dat we elkaar de ruimte geven. Als gemeente naar inwoners, ondernemers, dorpen en wijken. Maar ook inwoners, ondernemers, dorpen en wijken onderling.

We doen niet allemaal hetzelfde en houden niet allemaal van dezelfde dingen. Maar we vormen wel samen de SAMENleving. En als we elkaar daarin de ruimte geven, wordt die ruimte alleen maar mooier. Dat vraagt een open houding. Van een gemeente, maar ook van inwoners en ondernemers. Laat ik het toespitsen als het gaat om evenementen. Deze staan nog al eens onder grote regeldruk. Waarom? Omdat we soms weinig van elkaar kunnen verdragen. En de gemeente mag dan scheidsrechter zijn met een enorme bureaucratie tot gevolg. Dat moet toch niet nodig zijn? De één houdt van autocross of een zitmaaierrace. En ja, dat geeft wat lawaai misschien één of enkele dagen per jaar. Maar een ander houdt weer van klassieke concerten. Die geven misschien wel parkeeroverlast. Laten we dat van elkaar verdragen dan wordt het samenleven nog mooier. Evenementen zijn belangrijk voor de samenleving!

De herindeling naar een nieuwe gemeente is geslaagd als u en jij blijven doen wat je doet. Als de dorpen en wijken hun eigen karakter behouden. Als de gemeente ruimte geeft. Als we elkaar ruimte geven en SAMENleven in verdraagzaamheid!

Woensdag is de stem aan u en jou!

Cookieinstellingen