Op reis door de gemeente tijdens Open Monumentendag

Nationale Open Monumentendag Winsum: 13 september a.s.

 De nationale Open Monumentendag vindt dit jaar in de gemeente Winsum plaats op zaterdag 13 september a.s.. In of om de dorpen Winsum, Obergum, Baflo, Ezinge, Tinallinge, Saaxumhuizen en Den Andel kunt u die dag een bescheiden reis door het heden naar het verleden ondernemen. In het echt, over water en land of in uw verbeelding door de lucht. Dit jaar staat namelijk tijdens Open Monumentendag het thema ‘Op reis’ centraal.
Reizen als thema 
Reizen doen we allemaal. Veel dingen om ons heen dragen de sporen van de manieren waarop men in vroegere eeuwen reisde: wegen, kanalen, gebouwen, pleisterplaatsen, mobiele voertuigen van kar tot vliegtuig, maar ook sporen in de kunst, zoals verhalen, boeken, schilderijen en andere oude kunstvoorwerpen. In totaal zijn er binnen de gemeente Winsum negen plekken waar u op zaterdag 13 september a.s. naar kunt ‘afreizen’: 
Fietstocht langs monumentale kerken 
Zo kunt u op de fiets een reisje maken langs acht monumentale kerken in het Westerkwartier, van Garnwerd tot Oldehove. Verspreid over deze kerken is door de Stichting Oude Groninger Kerken de expositie ‘Mijn inspiratie’ georganiseerd, waar werken hangen van amateurkunstenaars die zich door deze monumentale gebouwen lieten inspireren. Ook in de 13e-eeuwse Mariakerkvan Tinallinge kunt u terecht, voor een expositie van ‘kerkenschilder’ Steffen Buikema.
Varen over het Reitdiep
Reist u liever over het eeuwenoude water van het Reitdiep, dan is een tochtje met de onlangs geopende veerdienst tussen Aduarderzijl en Schaphalsterzijl en terug (vertrek vanaf 10 uur op ieder heel uur, en terug vanaf 10.30 uur ieder uur tot 16.30 uur een aanrader.
Een kijkje bij Allersmaborg en Museum Wierdenland 
In de buurt van Ezinge kunt u vanaf 10.00 uur terecht in de 15e-eeuwse Allersmaborg of Museum Wierdenland. Bij de Allersmaborg, die voor publiek is opengesteld, zullen op het borgterrein tientallen historische vervoersmiddelen te bewonderen zijn. In Museum Wierdenland waar de prehistorie van onze streken in beeld is gebracht, exposeert de bekende, door oude voorwerpen geïnspireerde kunstschilder Henk Helmantel.
Historisch vertier in Baflo 
In Baflo is een kleine fototentoonstelling ingericht in het stationsgebouw en kunt u ook kijken naar historische filmopnamen van Baflo. Ook kunt u zich daar intekenen voor een reisje in en om het dorp met een Jan Plezier of mini Taxi. Uiteraard is ook de prachtige Laurentiuskerkmet toren open voor bezichtiging.
Een kijkje in een van de oudste huizen van Obergum (zie foto)
Vanaf 10.00 uur kunt u in Obergum vrijblijvend een ‘reisje’ maken door een van de oudste huizen van het dorp, Westerstraat 1. Dit pand wordt momenteel door de nieuwe eigenaar grondig gerestaureerd en herbouwd. Tijdens de werkzaamheden kwamen heel opmerkelijke zaken aan het licht.
Interessante lezingen 
Om 14.00 uur bent u in De Gouden Karper te Winsum uitgenodigd voor een (gratis) kop thee en een korte lezing door historicus Jacques Tersteeg over oude herbergen in Winsum en Obergum. Ook kunt u de onlangs ontdekte middeleeuwse bouwsporen bewonderen. In de recent gerestaureerde synagoge van Obergum (Schoolstraat 24) verzorgt historicus Romke Visser om 15.00 uur een lezing over Nathan Albert de Vries (1878-1924). Deze oud-Winsumer speelde een belangrijke rol tijdens de Joodse emancipatie in de 20-er en 30-er jaren van de vorige eeuw en maakte carrière binnen de SDAP.
Jaarlijkse boekenmarkt 
In Saaxumhuizen kunt u in de 13e-eeuwse kerk de jaarlijkse boekenmarkt (10 uur tot 15.00 uur) bezoeken. In Den Andel vindt onder de middeleeuwse gewelfschilderingen de vertoning plaats van een historische film, getiteld ‘De Solexrace in Den Andel’.
Cookieinstellingen