Informatieavond Jarinowoningen

“Het belangrijkste nu is het wegnemen van onveiligheid, het gevoel van onveiligheid en de onzekerheid”

Het zal je maar gebeuren, ineens is je huis niet meer die veilige plek waar je altijd zo zeker van was. Ineens is er een brief van de gemeente dat je wordt uitgenodigd om naar een informatie-avond te komen omdat je misschien in een onveilig huis woont. Ineens staat jouw woning in een rijtje van “te inspecteren objecten.” Ineens staan er pers, fotografen en experts te kijken naar jouw veiligste plekje op aarde, althans daar ging je altijd vanuit en dat zou toch ook moeten kunnen.
Op de informatieavond die gisteravond in zalencentrum De Hoogte werd gehouden verwoordde Burgemeester  R. Michels het heel goed gisteravond: “We zijn ineens geconfronteerd met een route die we met z’n allen moeten gaan. We moeten aanschouwen en nemen zoals het is. Het gaat erom dat we ons weer veilig te kunnen voelen in onze woning, onze straat, onze wijk.”
Er hing een soort gelatenheid over de bewoners van de 108 Jarinowoningen waar Bouwkundig bedrijf Arcades vandaag al begonnen is met inspecties. Aan de huizen zijn constructieve gebreken gevonden, die voor onveiligheid kunnen zorgen, zeker bij aardbevingen.
Het begon allemaal op 19 augustus j.l. in een woning aan de Aconietenhof. 
Schade-experts van de NAM kwamen daar om schade op te nemen die wellicht veroorzaakt was door aardbevingen. De woning was leeg en gestript, waardoor de experts naast hun taak van schade-experts ook in staat waren om een veiligheidsanalyse te maken. Door demontage kregen de experts meer inzicht in de schade/gebreken, die verhelderend was voor hun beeldvorming over de woning maar ook soortgelijke. 
Op grond van de veiligheidsanalyses kwam aan het licht dat er sprake is van constructiefouten. Met name de lateien boven kozijnen zijn verkeerd aangebracht tijdens de bouw, zo’n 55 jaar terug. 
Door trillingen van de aarde kunnen deze lateien zijn verschoven of gekanteld, waardoor er scheuren in het metselwerk ontstaan. Bij heftige trillingen, bijvoorbeeld door een aardbeving kunnen verschuivingen of kantelingen verder gaan en kunnen er extreem gevaarlijke situaties ontstaan. 
De experts van Arcades zullen de komende tijd de constructies inspecteren, eerst visueel, indien nodig door destructief onderzoek ( strippen).  Mocht er bij een woning sprake zijn van onveiligheid, dan zullen noodvoorzieningen worden getroffen.
De bewoners hoorden de informatie aan met een bepaalde gelatenheid, maar bij de vragenronde toonden ze wel over voldoende kennis te beschikken om goede, gerichte vragen te stellen. 
Natuurlijk wil men zekerheid over wie er gaat betalen, hoe gevaarlijk de situatie is en wat er precies gaat gebeuren.  
Op de meeste vragen kregen de bewoners wel een antwoord, maar directeur van de NAM Johan de Haan wilde voor harde toezeggingen eerst de inspecties van Arcades afwachten.
“Het belangrijkste nu is het wegnemen van onveiligheid, het gevoel van onveiligheid en de onzekerheid”, waren de bemoedigende woorden van burgervader Rinus Michels.
De meeste bewoners die wij vroegen, spraken hun tevredenheid uit over de informatie-avond, de Burgemeester en de ambtenaren van Bouw- en Woningtoezicht.
Over 4/5 weken is er weer een informatie-avond gepland.
Camera: Henk Jan Hoekzema
Interviews en verslag : Cees van de Meent 

http://www.youtube.com/watch?v=
SCv_46smgT4
Cookieinstellingen