SPORTIDEEËN WORDEN WERKELIJKHEID IN WINSUM 

Foto:

Onder de noemer “Winsum Beweegt”

Sport- en beweegideeën die inwoners, verenigingen en organisaties bij de gemeente Winsum indienden, worden binnenkort uitgevoerd. Dat gebeurt onder de noemer ‘Winsum Beweegt’. De Dag van de Sport was één van de ideeën. Komende tijd worden meer sport- en beweegideeën werkelijkheid. Zo is in Winsum een sportgroep gestart voor inwoners met een psychische en/ of een verstandelijke beperking.
Winsum Beweegt
De gemeente Winsum deed afgelopen voorjaar een oproep waarbij inwoners, verenigingen en maatschappelijke organisaties werd gevraagd om zelf met sport- en beweegideeën te komen. Een adviesgroep beoordeelde de in totaal 36 binnengekomen ideeën. De ideeën zijn nu gebundeld tot 17 acties die uitgevoerd worden onder de titel ‘Winsum Beweegt’. Winsum wil dat meer inwoners gaan sporten en bewegen, vooral inwoners die dat nu nog te weinig doen. En bij het maken van plannen vindt de gemeente het belangrijk dat inwoners, verenigingen en organisaties meedenken. De acties staan in een uitvoeringsplan dat te vinden is op www.winsum.nl. 
Ideeën
Onder de geselecteerde ideeën zijn een ouderensportmarkt, een beweegdiploma voor peuters en kleuters en sportoriëntatiekeuzeprogramma’s voor basis- en voortgezet onderwijs. Ook komt er een buitensportgroep met uitdagende sporten voor inwoners van de wijk Ripperda, en WhoZnextteams voor jongeren, waarbij jongeren samen met andere jongeren hun eigen sport regelen. De ideeën worden uitgevoerd met hulp van de buurtsportcoach van de gemeente Winsum. 
Welke ideeën binnenkort werkelijkheid worden, is te vinden op de eigen facebookpagina en twitteraccount van ‘Winsum Beweegt’.
Prioriteit
De adviesgroep die de ideeën beoordeelde, geeft prioriteit aan de activiteiten voor jongeren, ouderen en chronisch zieken/gehandicapten. Vanaf half augustus tot december 2015 worden de ideeën samen met de initiatiefnemers uitgewerkt en uitgevoerd. Ook moet er de komende twee jaar ruimte zijn voor nieuwe initiatieven. Een aantal ideeën wordt niet opgepakt in het uitvoeringsplan. Het gaat om de ideeën die het minst aansluiten bij resultaten die van een buurtsportcoach verwacht worden. Dat wil niet zeggen dat de initiatiefnemers hun idee niet kunnen uitvoeren. Dat kan bijvoorbeeld met een aanvraag voor financiering van het idee uit het sportstimuleringsfonds van de gemeente. De buurtsportcoach neemt contact op met deze initiatiefnemers. 
Buurtsportcoach
Sinds februari 2014 heeft de gemeente Winsum een buurtsportcoach, die inwoners stimuleert om te gaan én blijven sporten of bewegen. De buurtsportcoach verbindt sport- en beweegaanbieders met instellingen voor zorg, onderwijs, kinderopvang en welzijn. Voor meer informatie kunt u de buurtsportcoach (Annemiek Steendam, bijgestaan door Joost van Duijn) bereiken op het nummer 06-25584361 of mailen naar [email protected].
Cookieinstellingen