FEESTELIJKE OPENING VERNIEUWD STATIONSGEBIED WINSUM 

Het (bus)station Winsum krijgt een steeds belangrijkere functie als schakelkern

Op dinsdagmiddag 23 september a.s. vindt de feestelijke opening van het vernieuwde stationsgebied in Winsum plaats. In het jaar 2013/2014 is hard gewerkt aan de verbetering van de sociale veiligheid, toegankelijkheid en aantrekkelijkheid van het stationsgebied in het dorp.
Regio Groningen-Assen heeft samen met de gemeente Winsum geconstateerd dat het (bus)station in het dorp Winsum als schakelkern een steeds belangrijkere functie krijgt, als Openbaar Vervoersknooppunt in de provincie Groningen. Daarom hebben de provincie Groningen, ProRail en de gemeente Winsum de handen ineen geslagen om het stationsgebied van Winsum zodanig aan te pakken, dat iedereen op  een prettige en veilige manier van het openbaar vervoer gebruik kan maken. 
Toegankelijk, veilig en aantrekkelijk 
Naast aandachtspunten zoals toegankelijkheid en sociale veiligheid zijn ook thema’s als openheid, duurzaamheid, cultuur en beleving in de facelift van het Winsumer stationsgebied meegenomen. Een belangrijk onderdeel was de nieuwe inrichting van het busplein en de fietstunnel. De tunnel is voorzien van een indrukwekkend kunstwerk op de muren. Leerlingen van het AOC Terra in Winsum zijn hier met het kunstproject ‘24 uur Winsum’ nauw bij betrokken geweest.
In het Winsumer stationsgebied is bovendien nieuwe openbare verlichting en een nieuwe hellingbaan aangebracht en is de fietsenstalling aanzienlijk uitgebreid.  Kenmerkend aan het vernieuwde busplein in Winsum is de Sunbin, de muzikale afvalboom, als bijzonder kunstobject van kunstenaar Lennaert Roos. Hij gaf vlak voor de zomervakantie groep 8 leerlingen van basisschool ‘de Piramiden’ in Winsum een workshop muziek componeren. Het resultaat is straks te horen, als men afval in de Sunbin gooit. Een ander markant nieuw element op het busplein is het watertappunt, waar reizigers hun waterfles met vers kraanwater kunnen vullen. Een duurzaam initiatief (join the pipe) waarmee de gemeente en Waterbedrijf Groningen voorbijgangers stimuleren kraanwater te gebruiken in plaats van flessenwater.
Programma 23 september 
Na de ontvangst om 16.00 uur bij Werkplein Noord-Groningen blikt wethouder Jaap Hoekzema samen met gedeputeerde Mark Boumans en Jan Mulder, directeur van de Prorail, terug op de totstandkoming van het stationsproject. Rond 16.30 uur gaan alle genodigden ‘on tour’ in het vernieuwde stationsgebied en vinden op het stationsplein en in de stationstunnel een aantal bijzondere handelingen plaats. De betreffende oud-leerlingen van de Piramiden en de bij ‘24 uur Winsum’ betrokken jongeren worden opgeroepen om dan naar het stationsplein te komen. 
Cookieinstellingen