Symfonieorkest De Harmonie zondagmiddag 12 april in kerkje Obergum

In april geeft het symfonieorkest De Harmonie drie concerten. Op het programma staan werken van de grote componisten uit de klassieke tijd en de vroege romantiek: Mozart, Beethoven en Mendelssohn. Het orkest uit de Stad Groningen vierde vorig jaar zijn veertigjarig jubileum en staat sinds de oprichting onder leiding van dirigent Gerard Wiarda.

Het concert wordt geopend met de Ouverture Die Geschöpfe des Prometheus van Ludwig van Beethoven. Beethoven componeerde dit werk als opening van het gelijknamige ballet. Beethoven wordt beschouwd als wegbereider voor de romantische muziek van de negentiende eeuw.

Van wonderkind Wolfgang Amadeus Mozart wordt zijn fagotconcert uitgevoerd. Tijdens de barok hebben veel componisten concerten voor de fagot geschreven, maar latere fagotconcerten zijn zeldzamer. Mozart’s enige fagotconcert werd in 1774 geschreven toen hij 18 jaar was. De fagot met zijn sonore diepe klank laat zich ook “op grote hoogte” horen. Solist is Ruud Extra, vaste fagottist van de Koninklijke Militaire Kapel “Johan Willem Friso” uit Assen.

Het concert wordt vervolgd met twee werken van een ander wonderkind: Felix Mendelssohn Bartoldy. Hij componeerde al vanaf zijn negende jaar en is de latere herontdekker van Bach’s Matthäus Passion. Uitgevoerd worden het Scherzo in G, dat de sfeer van zijn compositie De Midzomernachtsdroom oproept. Mendelssohn componeerde en dirigeerde zijn eerste symfonie in 1824, toen hij 15 jaar was! Dit grootse werk wordt helaas niet zo vaak meer uitgevoerd; volgens De Harmonie de hoogste tijd voor een eerbetoon aan het meesterschap van Mendelssohn door dit vreugdevolle werk op de lessenaar te zetten.

De concertdata:
Zondag 12 april 2015, aanvang 15.00 uur in de kerk in Obergum (Winsum)
Vrijdag 17 april 2015, aanvang 20.15 uur, in de Jacobuskerk in Rolde
Zaterdag 18 april 2015, aanvang 20.15 uur in de Immanuelkerk in Groningen (Overwinningsplein 1)

Kaarten voorverkoop (via de website www.deharmoniesite.nl): € 12,50
aan de zaal: € 15
12 t/m 24 jaar en studenten: € 10
tot 12 jaar: gratis

www.deharmoniesite.nl

Cookieinstellingen