Graspop 2015, een gesprek met Piet Korthuis, kantinebaas

Wanneer je over het feestterrein op de ijsbaan van Baflo loopt, zie je allemaal tevreden kijkende Graspop-vrijwilligers.

In de kantine aankomend is de bron van tevredenheid snel gevonden. Een partij heerlijkheden, vriendelijke, vrolijke en behulpzame mensen in de keuken, bij Graspop wordt er zeer goed voor de vrijwilligers gezorgd.

Wat eerst opvalt is een enorme plastic bak met heerlijk belegde broodjes, maar er is meer; een eigengemaakte soep, gehaktballen van slagerij Bos, allerlei drankjes en veel, heel veel gezelligheid.

Derk Bosscher, bekend van RTV Noord vertelt aan collega Jaap Nienhuis over de boodschappenkar die hij net voorbij heeft zien komen. “Allemaal gezonde versnaperingen voor de vrijwilligers, je ligt in een deuk als je die kar ziet”. Ik vraag nog of hij worteltjes en komkommers heeft ontdekt, maar voor deze vraag heeft Derk alleen een bulderende lach als antwoord. “Als je hier een marathon moest schaatsen, kon je hier binnen omkleden. Als je binnenkwam, stonden de mannen met een peuk in de mond, die er alleen even uitging om een slok bier te nemen. Na een tijdje lol met elkaar te hebben gehad, trokken de rokende bierdrinkers de scheuvels onder en riep er één dat de wedstrijd ging beginnen. Peuken werden uitgedrukt, fleske bier leeggedronken en hoppa, het ijs op, hahaha.”

Derk en Jaap zijn niet zomaar in Baflo, zij zullen voorafgaand aan de 4e editie van de Graspop Vol G(r)as Groninger Kampioenschappen Zitmaaierraces een paar rondjes rijden (zie ander artikel). De gulle lach van Derk zal daarbij over het hele terrein nog schallen, die van Jaap niet.

De kantine wordt geleid door Piet Korthuis. Piet schuift even aan bij WinsumNieuws.

“Het is het eerste jaar dat ik samen met twee vrouwen (Petra Buurma en Theresia van de Luit) de kantine beheer. Het is echt hartstikke leuk werk. Ik sta ook wel eens achter de bar bij Rood Zwart Baflo, maar dit is echt heel leuk om te doen. Ik ben een half jaar geleden door het bestuur gevraagd. Ik deed dit zelfde ook een hele tijd bij Op Roakeldais, maar daar waren we ineens niet meer nodig. De hele dag lopen er hier wel 40/50 vrijwilligers in en uit en die moeten natuurlijk van een hapje en drankje voorzien worden. We hebben zelf een lading boterhammen belegd en soep gemaakt. De gehaktballen komen van slager Bos. Ik kan niet veel van de evenementen zien, maar af en toe loop ik even naar buiten om te kijken. Vandaag is het extra leuk, want ik ben jarig en iedereen komt me even feliciteren.”
Piet schuift de stoel weer achteruit, er is een vrijwilliger die scheel kijkt van de honger, en die gaat natuurlijk voor die bolle verslaggever.

Verslag: Cees van de Meent
Foto: Auwert Postmus

Cookieinstellingen