Inwoners dorpen Winsum zien dorpsbudget zitten

Foto: Gemeente Winsum

Inwoners van de gemeente Winsum staan positief tegenover een dorpsbudget. Ruim driekwart van de deelnemers aan de online enquête die de gemeente hield, wil een dorpsbudget voor hun dorp. De dorpsbewoners gaan het liefst aan de slag met leefbaarheidsinitiatieven als zorg voor ouderen, een boodschappendienst en ‘eetbare tuinen’.

 

76,6 procent

Gemeente Winsum vroeg vorige maand op haar website inwoners naar hun mening over het inzetten van een dorpsbudget in hun dorp. De resultaten laten zien dat maar liefst 76,6 procent van de mensen die de enquête invulden,  een dorpsbudget wil. Slechts 13,3 procent vond een dorpsbudget niet nodig. Het dorpsbudget moet volgens de inwoners worden ingezet voor leefbaarheidsinitiatieven (71 procent). Het uitvoeren van taken die van oudsher door de gemeente gebeuren, scoort met 28,9 procent een stuk lager.

 

Inzetten

Deze voorkeur voor leefbaarheidsinitiatieven komt ook terug in de onderwerpen waarvoor inwoners zich actief willen inzetten. Ruim de helft (55,3  procent) van de deelnemers aan de enquête wil samen met anderen leefbaarheidsinitiatieven realiseren. Voorbeelden die worden genoemd zijn ‘eetbare tuinen’ aanleggen, meer zitbankjes creëren, ouderen zorg aanbieden en een boodschappendienst binnen het dorp organiseren. Daartegenover wil ongeveer een kwart (25,6 procent) van de respondenten zich inzetten voor het uitvoeren van gemeentelijke taken. Voorbeelden die zij noemen zijn onderhoud van groen, schoonhouden van de openbare ruimte en onderhoud van de basisschool in het dorp.
Pilot

Winsum wil haar inwoners meer zeggenschap geven over hun eigen woon- en leefomgeving en bekijkt hoe dat kan worden gerealiseerd. Het onderzoek naar dorpsbudgetten maakt daar deel van uit. De gemeente is in een aantal dorpen bezig met het opzetten van pilots voor dorpsbudget. Daarbij wordt in de praktijk onderzocht hoe een dorp een dorpsbudget het beste kan gaan inzetten.


Enquête

Doel van de enquête was te weten komen hoe inwoners tegen dorpsbudgetten aankijken en in welke vorm ze die het liefst zien. In totaal hebben 48 inwoners gereageerd. Hoewel de uitkomsten niet volledig representatief zijn voor alle inwoners van de gemeente Winsum, geven ze wel een beeld hoe inwoners over dorpsbudgetten denken.

 

Cookieinstellingen