Primeur: Winsumers presenteren hun Boogplein (met impressie)

(Gedeelte uit persbericht gemeente)

COLLEGE WINSUM WIL HAALBAARHEID LIDL BOOGPLEIN TOETSEN
Het college van Winsum wil zo snel mogelijk de haalbaarheid van de Lidl op het Boogplein toetsen. Een tweetal Winsumer ondernemers heeft samen met de Lidl een plan opgesteld voor een vestiging van de supermarkt op het Boogplein, midden in het dorpshart van Winsum. Om geen tijd te verliezen, wil het college gelijktijdig een kleinschalige invulling van het Boogplein voorbereiden. Mocht de komst van de Lidl niet haalbaar zijn, dan kan zo snel mogelijk hiermee verder worden gegaan.

(Einde gedeelte uit persbericht gemeente)

 

Naar aanleiding van het persbericht sprak WinsumNieuws met Dimitri Sennema, één van de twee Winsumse opstellers van het plan. De andere opsteller is Suzan Wierenga.

Dimitri heeft zijn laptop meegenomen en presenteert het plan vanaf het begin. In oktober vorig jaar verscheen het bericht dat projectontwikkelaar Doornbos uit Emmen zijn werkzaamheden om een invulling voor het Dorpsplein te realiseren, opgaf.
“Suzan en ik troffen elkaar op een verjaardag en bespraken dat het toch niet zo kon zijn dat er niets zinnigs op deze prachtige plek in het centrum gerealiseerd kon worden. Dat zou toch doodzonde zijn. Naast dat we alle twee ondernemers zijn, zijn we ook echte Winsumers, met een hart voor Winsum.
We besloten om eens wat serieuzer naar het Boogplein te kijken. Al snel bedachten we dat er een ‘trekker’ nodig was en dat we ook naar een goede architectonische invulling wilden zoeken.
Bij een trekker dachten we aan een Action, de Jumbo, de Hema of de Lidl. De eerste drie vielen om uiteenlopende redenen af.
De Lidl bleek de partij te zijn waarmee Doornbos in onderhandeling was geweest, maar de supermarktketen was op een gegeven moment afgehaakt.

We hebben de stoute schoenen aangetrokken en kregen de gelegenheid om aan de Lidl te vragen waar het verkeerd gegaan was. Dat bleken drie belangrijke punten te zijn geweest:
– Het parkeerplan bleek onvoldoende;
– De aan- en afvoermogelijkheden waren te ingewikkeld;
– Er konden niet voldoende vierkante meters winkeloppervlakte gerealiseerd worden.
Om op welke manier dan ook Lidl bij de plannen te mogen betrekken moesten we eerst deze drie bezwaarpunten wegnemen.
Lidl wilde minimaal 100 parkeerplaatsen, voldoende vloeroppervlakte (1900m2) en een afdoend logistiek plan. Wij wilden de vrachtauto’s niet door de woonwijk heen laten gaan, omdat dan teveel gezinnen er last van zouden hebben. We moesten de oplossing dus in de Reg. Praediniusstraat en de Geert Reindersstraat zoeken.
We hebben en verkeersdeskundige naar de situatie laten kijken. De Reg. Praediniusstraat bleek een goede doorgang te hebben met 9.30 meter, daar konden we dus op verder borduren. De Geert Reinderstraat gaf qua breedte ook geen problemen, restte dus de draai die door vrachtauto’s gemaakt moet kunnen worden van en naar de N361. Ook daarin zag de verkeerskundige geen probleem.
Nu het logistieke probleem oplosbaar bleek, zijn we gaan intekenen.
Het bleek dat de 1900 m2 alleen haalbaar was, wanneer we een stuk van mijn privéterrein zouden gebruiken, dat moest dan maar!
Het aantal parkeerplaatsen konden we halen door uit te gaan van een parkeerterras. 150 auto’s bleek mogelijk.
Na alles nog eens te hebben nagemeten en nagerekend, maakten we een nieuwe afspraak met Lidl. We werden al wat enthousiaster ontvangen, maar Lidl had nieuwe eisen. Een investering van deze grootte moest ook de komende tien jaar verantwoord zijn en daarvoor was een vloeroppervlakte nodig van 2300m2. De Lidl’s zijn allemaal uniform; van Maastricht tot het hoge noorden zijn de supermarkten hetzelfde ingericht en daarom waren de extra meters nodig.
Dat was een tegenvaller, maar al passend, konden we, met inlevering van een stukje van mijn woning, de supermarkt in het plaatje van het Boogplein passen.

Op 4 februari hebben we gesproken met Burgemeester Michels, wethouder Hoekzema en de heer Lont en hebben onze eerste plannen getoond en besproken. In dat overleg hebben we tijd gevraagd om verder te kunnen werken aan haalbaarheid. We werden door de heren aangemoedigd, maar de gemeente wilde ook haar eigen route blijven volgen. We begrepen dat wel, maar er zal toch moeten worden samengewerkt om tot een mooie en verantwoorde invulling van het Boogplein te komen.
Na de aanmoediging van de heren zijn we heel zorgvuldig de direct betrokkenen gaan informeren. We hebben een aantal sessies gehad met bewoners van de Wigbolt Ripperdastraat, de Westerstraat, de Reg. Praediniusstraat en de Geert Reindersstraat. Verder hebben we gesproken met de direct betrokken ondernemers en met fracties van politieke partijen.

Op 21 april zijn we met iemand van de Lidl naar het College geweest. Lidl heeft daar aangegeven dat ze dit plan zeer interessant vinden.
Ik denk dat we ruim honderd direct betrokkenen hebben geïnformeerd. Bovendien hebben we heel goed geluisterd naar de mensen. We wilden vanaf het begin zoveel mogelijk rekening houden met iedereen. Het is het hart van Winsum en eigenlijk gaat het dus alle Winsumers aan. Het moet eigenlijk “ons aller” project worden.
Afgelopen dinsdag hebben we het volledige College bijgepraat. Ik denk dat daarom het persbericht vanmiddag naar buiten is gebracht.”

(Gedeelte uit persbericht gemeente)

Haalbaarheid
Als de komst van de Lidl op het Boogplein kansrijk is, dan kan dat plan verder uitgewerkt worden. De raad besluit daar dan over. Mocht de haalbaarheid van zo’n grootschalige trekker op deze plek onvoldoende vast komen te staan, dan kan direct verder worden gegaan met een kleinschaliger plan. Daarbij wordt het Boogplein in fases ingericht. In dat geval wordt bekeken welke combinatie van (kleinere) winkels, wonen, recreatie en toerisme er kan komen op deze plek.
Draagvlak
Ideeën voor het Boogplein die inwoners en ondernemers afgelopen voorjaar aandroegen, en de reacties daarop, vormen de input voor beide plannen. Uit de ideeënoogst en de reacties blijkt dat er draagvlak is voor een gefaseerde, kleinschalige invulling van het Boogplein, met detailhandel, wonen, recreatie en toerisme. Aan de andere kant is er ook draagvlak voor het huidige beleid met een grootschalige trekker zoals een supermarkt. Daarom wil het college volgens beide sporen verder werken.

(Einde gedeelte uit persbericht gemeente)

Het plan
Na de uitleg toont Sennema het plan op zijn laptop. Langzaam maar zeker ontvouwt hij een plan en tekeningen die er geweldig uitzien. Dit zijn geen tekeningen van een projectontwikkelaar uit Emmen, Lutjebroek of welke plaats dan ook, dit zijn tekeningen en plannen van Winsumers. De liefde voor Winsum straalt van het beeldscherm. De toon die Sennema aanslaat wanneer hij het aanzicht vanaf het Winsumerdiep becommentarieert, gaat vergezeld van zoveel warmte dat het gebouw haast gaat leven. De appartementen die zijn ingetekend zijn zo mooi dat de toekomstige bewoners nu al trots mogen zijn. Ieder detail wordt genoemd, de klassieke steensoort, de mooie houten kozijnen, de kleuren en de hoogtes, ja, zelfs de schaduwzijdes zijn berekend.
Het zicht vanaf het Dorpsplein naar de supermarkt is zeer fraai. Gebouwen als de bibliotheek en het oude VVV-kantoor sluiten zo naadloos aan bij de geplande nieuwbouw, het is alsof het zo MOET worden.

Na overleg tussen Dimitri en Suzan mag WinsumNieuws als eerste een impressie naar buiten brengen, we zijn blij, niet voor onszelf, maar dat iedereen nu al mag meegenieten van een sfeerplaatje.

impressie Boogplein

Afgelopen dinsdag hebben de twee Winsumers de gemeente laten weten dat zij binnen zes weken willen weten of ze verder kunnen met hun plan. De gemeente heeft laten weten (zie tekst persbericht) dat ze alle mogelijkheden willen openhouden.
Doorgaan zonder samenwerkingsovereenkomst zien de Winsumers niet zitten. Ze hebben hun nek al voldoende uitgestoken, veel energie gebruikt en veel geld voorgefinancierd. Ze zijn uiterst zorgvuldig te werk gegaan. Op basis van hun inzet en plan verdienen ze het , dat de gemeente dit plan aan de inwoners van Winsum/gemeenteraad zal voorleggen.
Nog meer investeringen, met een open eind, kan van de jonge ondernemers niet verwacht worden. Dit plan verdient de volledige aandacht, want door het hart van Winsum, kan Winsums bloed gaan stromen.

 

(Gedeelte uit persbericht gemeente)

Raad
In een openbare raadsvergadering op dinsdagavond 22 september spreekt de raad over het voorstel van het college over het Boogplein. De vergadering begint om 19.30 uur. U kunt de vergadering op die avond ook live volgen via www.winsum.nl, als u in de rechterkantlijn klikt op ‘Raadsvergadering’. Kijk voor meer informatie over het Boogplein op deze link.

(Einde gedeelte uit persbericht gemeente)

Verslag: Cees van de Meent

Cookieinstellingen