Vijfde lustrum jeugdsoos De Zolder

Ronald Werkman (links) en Jeroen Opheilens (rechts)
Ronald Werkman (links) en Jeroen Opheilens (rechts)
Foto: WinsumNieuws

Dit weekend viert jeugdsoos De Zolder haar vijfde lustrumfeest. De Kelder is te klein voor de activiteiten die de lustrumcommissie heeft bedacht en dus is er een enorme tent opgezet op de parkeerplaats tussen De Hoge Vier en de tennisbanen.

Na de receptie vrijdagavond opent Wallys Playground de feestavond met muziek. Vanaf 21.00m uur zal DJ Gerard Ekdom de zaal bespelen.

Zaterdagavond komt de Avondploeg het feest opluisteren en het lustrumweekend wordt afgesloten met een kerkdienst zondagmorgen.

 

Voorafgaand aan de festiviteiten sprak WinsumNieuws met twee bestuursleden van de lustrumcommissie Ronald Werkman en Jeroen Opheikens.

Terwijl de tent wordt schoongemaakt, elektrische snoeren worden gelegd en de sfeer al gezellig is onder de vrijwilligers vertellen de commissieleden over de soos.

 

De soos is al in de jaren ´70 opgericht en was gevestigd op de zolder naast de kerk. In 1990 verhuisde de soos naar de kelder. Deze verhuizing wordt gezien als begin van de telling voor het lustrum.

De soos is al die tijd gelieerd geweest aan de PGW-O, daarom wordt de aankomende zondagsdienst ook in de tent gehouden. De geur van verschaald bier wordt op de koop toe genomen.

 

Vanaf 1990 is de soos toegankelijk voor iedereen. De -16jarigen moeten voor 22.00 uur vertrekken en de +16jarigen mogen dan pas komen. Vroeger was er een rood of groen pasje om te kijken wie naar binnen mocht op welk tijdstip. Tevens was het de graadmeter voor wel alcoholische dranken of niet.

Tot voor tien jaar terug was het altijd verschrikkelijk druk in de soos. “Je kon er over de koppen lopen” aldus Ronald Werkman “ook wanneer er iets georganiseerd werd op een nadere dag, was het volle bak. Het was geweldig om lid te zijn van het vrijwilligerskorps. Nu komen er steeds minder mensen, we kunnen de vinger er niet opleggen hoe dat komt. Koningsdag is een uitzondering, dan is het echt nog druk en super gezellig. Die dag is een soort traditie om bij de soos te komen.

Veel relaties zijn in de soos begonnen, ook die van mij. Dat zijn de leuke dingen die je met elkaar beleeft.  De soos is eigenlijk de eerste kennismaking met het uitgaansleven. Je kunt in een veilige omgeving eens kijken hoe het er tijdens het stappen aan toegaat.

We verwachten tijdens de reunie zo’n 200 oud-vrijwilligers. We hopen dat beide avonden ongeveer 500 mensen trekt. We hebben de kosten wel weten af te dekken met sponsors, maar het zou mooi zijn wanneer het feest zich zelf weer bedruipt.

We spreken van een geslaagd feest, wanneer het gezellig is, de mensen met een goed gevoel weer naar huis gaan en er gevraagd wordt om een zesde lustrumfeest.

 

Verslag: Cees van de Meent

Cookieinstellingen