Prachtige avond De Rijdende Popschool

Woensdagavond, ik rij Den Andel binnen en zie aan de Oude Dijk een groepje kinderen staan, sommige met instrument. Daar moet ik vast zijn. Ik kom namelijk voor het optreden van De Rijdende Popschool.

De Rijdende Popschool, een non-profitorganisatie, is een initiatief van Niels Steenstra, oud-muziekdocent aan de Noorderpoort. Kinderen Maken Muziek, dat is waar De Rijdende Popschool voor staat.

Initiator Niels Steenstra
Initiator Niels Steenstra

Ik parkeer de auto naast het gebouwtje waar het moet gaan gebeuren; De Rode Schuur.  Ik stap uit en meen daar John Bonham, drummer van Led Zeppelin, te zien. Drumsticks in de hand en een bolhoedje. De blonde manen daar onderuit wapperend, de lengte van deze  ‘Bonham’ en daarbij wetende dat Bonham wijlen is, zeggen me direct dat dit niet kan kloppen. Toch heeft het kereltje m’n aandacht gegrepen.

Ik vervolg m’n pad en kom in een ruimte waar het instrumentarium al klaarstaat. Het is nog niet druk maar dat zal snel veranderen; in no time is zaal gevuld met vaders, moeders, broertjes, zusjes, opa’s, oma’s, vriendjes, vriendinnetjes, andere belangstellenden en de pers.

Goed gevuld
Goed gevuld

Samenhang behouden

Ik loop Engbert Breuker tegen het lijf. Hij is voorzitter van Netwerk Den Andel, zeg maar de Dorpsbelangen aldaar. Netwerk Den  Andel heeft  De rijdende Popschool naar het dorp gehaald.  “Een achterliggende gedachte is om de mensen in het dorp zo bij elkaar te krijgen/houden. Na het sluiten  van basisschool De Holm zijn de ‘automatische’ contacten verminderd. Door dingen te organiseren proberen we de samenhang te behouden. Dit is er een mooi voorbeeld van. Als je ziet dat er 25 kinderen meedoen, terwijl er in Den Andel ongeveer 50 kinderen wonen, is dat toch geweldig’, aldus een zeer trotse Breuker.

Door de Leefbaarheidssubsidie van de gemeente Winsum en een (kleine) eigen bijdrage van de ouders hebben de kinderen de afgelopen 13 weken gerepeteerd en konden ze nu laten zien (lees: horen) wat er zoal is geleerd. Dorpeling Marc Verschuren, in het dagelijks leven wethouder van de gemeente Winsum, was evenals het overige publiek zeer enthousiast.

Nadat Niels Steenstra, directeur van De Rijdende Popschool, iedereen welkom had geheten traden 4 bandjes samen met bandcoach Tom van der Neut op. Veelal kinderen die tot 13 weken geleden nog nooit een instrument hadden bespeeld.

De nieuwe Anouk ?
De nieuwe Anouk ?

Een van de uitzonderingen was dat manneke met dat bolhoedje van eerder op de avond. Hij is tien jaar en heet David. Hij speelt al 3 jaar drums en had genoten van deze avond. Hij hoopt dat hij van z’n ouders de komende 11 weken weer mee mag doen, zodat hij ook bij het volgende optreden, dan in dorpshuis Op Streek achter de drums kan plaatsnemen.

Het bolhoedje
Het bolhoedje

Over de toekomstplannen was de kleine man duidelijk. “Ik wil in een band als Red Hot Chili Peppers. Vandaar ook het bolhoedje.”  David is goed opgevoed  en op de hoogte van het betere werk. Geen John Bonham (Led Zeppelin) dus, maar met het bolhoedje van Chad Smith, drummer van RHCP, kan ik ook heel goed leven.

Voor meer info over de De Rijdende Popschool klik hier.

Cookieinstellingen