Winsumse politiek gaat voor gemeente Hoogeland 

Foto: WinsumNieuws
Tijdens de bijzondere gemeenteraad van afgelopen dinsdag gaven de politieke partijen hun mening over het ‘Startdocument gemeentelijke herindeling BMWE’.
Het startdocument, opgesteld door de colleges van De Marne, Eemsmond, Bedum en Winsum moet voor de provincie aanleiding zijn om de regie over herindeling terug te geven aan deze gemeenten.
De politieke partijen waren eensluidend, Winsum moet samen met de andere drie opgaan in de gemeente Hoogeland ( of welke naam dan ook). Hieronder een resume van de meningen:
Partij van de Arbeid
Het startdocument is bedoeld om de provincie te overtuigen van de waarde van de nieuw te vormen gemeente Hoogeland zodat men zal kiezen voor deze variant.
De PvdA vindt dat het startdocument daaraan voldoet.
We roepen de provincie op voor Hoogeland te kiezen.
We willen graag een burgertop om antwoord te kunnen geven op de vraag welke gemeente we straks willen zijn.
CDA
Het CDA sprak waardering uit voor de snelheid waarmee de colleges het startdocument hebben opgesteld. “Onze conclusie is dat de samenvoeging van de BMWE-gemeenten leidt tot een bestuurskrachtige nieuwe gemeente.”
Het CDA roept de provincie op om de regie terug te geven aan de vier gemeenten om de variant verder uit te werken. Voor de G7 variant is volgens het CDA onvoldoende draagvlak gebleken.
ChristenUnie

De fractie van de ChristenUnie is van mening dat in het verkennend startdocument helder is verwoord wat voor gemeente wij in de toekomst willen vormen. Wij willen samen opgaan in een nieuwe gemeente met de Marne, Bedum en Eemsmond inclusief haven. Niet ter discussie staat dat een nieuwe gemeente Hoogeland zonder Eemshaven financieel kwetsbaar is en geen bestaanrecht heeft.
Het feit dat de colleges van de BMWE gemeenten erin geslaagd zijn om dit rapport tot stand te brengen, betekent dat een fusie BMWE-gemeenten realistisch is geworden. Er is vertrouwen bij onze fractie dat het proces van de gemeentelijke herindeling door het college kan worden voortgezet. Op deze wijze wordt ook recht gedaan aan het uitgangspunt van de regering dat de gemeentelijke herindeling van onderop tot stand moet komen.

De fractie van de ChristenUnie heeft geen bedenkingen bij het verkennend startdocument. Wel willen wij graag benadrukken dat de burgers volledig in beeld blijven en mee kunnen denken en praten over de identiteit van het gebied en de toekomst van de eigen gemeente.
 
GroenLinks 
De fractie van GroenLinks kan zich vinden in het verkennend startdocument herinideling BMWE variant.
Het document geeft de geschiedenis van de 4 gemeenten weer in samenhang met de geschiedenis van het herindelingsproces van de afgelopen 3 jaar en geeft een blik vooruit om aan te geven dat BMWE een prima nieuwe gemeente kan vormen.
Wij als raad van de gemeente Winsum hebben vanaf het begin unaniem de BMWE variant als meest geschikte variant gekozen en wij gaan er vanuit dat dit startdocument ertoe zal leiden dat we op korte termijn op een constructieve positieve  wijze verder kunnen bouwen aan de nieuwe gemeente Hoogeland (of hoe de nieuwe gemeente ook maar zal gaan heten).
GemeenteBelangen 
We kunnen instemmen met de eindconclusie dat de BMWE samenwerking kansrijk is, maar zijn er van overtuigd dat het standpunt van Winsum krachtiger benoemd moet worden.
Afsluitende woorden van burgemeester Michels:

Video: Gemeente Winsum

 
Cookieinstellingen