Gemeente, is strooien met biozout wel zo goed?

Foto: WInsumNieuws
 Onder de kop “Gemeente Winsum gaat over op biozout” plaatste WinsumNieuws het persbericht dat hier nogmaals te lezen is.
Naar aanleiding van de publicatie kregen we de volgende tekst van iemand*:

“Tot mijn grote verbazing las ik op dinsdag 8 november het artikel in Winsumnieuws.nl over bio-zout.

“Deze winter strooit de gemeente voor het eerst met bio-zout. Bio-zout is een 100% biologisch en duurzaam wegenzout, afkomstig uit de vervaardiging van biobrandstof. Dit is veel minder belastend voor het milieu dan het gewone zout. Voordeel is ook dat er preventief kan worden gestrooid, dus al voordat de gladheid optreedt.”

Biologisch en duurzaam, tevens minder belastend voor het milieu. En er kan ook nog eens preventief gestrooid worden. Ik zeg win-win-win! Maar is dat ook echt zo?

Volgens mij is biologisch niet de juiste term. Het zout is het resultaat van een chemisch proces waarbij het metaal natrium wordt gekoppeld aan chloor.  Dit is weinig biologisch, maar de basis is wel 100% plantaardig. Dit zout is een restproduct bij de productie van biodiesel. Behalve biodiesel ontstaat er glycerine (glycerine zorgt ervoor dat ruitenwisservloeistof niet bevriest) en natriumchloride (keukenzout).

Dit zout is natuurlijk een ramp voor Flora en Fauna, weinig biologisch volgens mij. Veel planten gaan dood aan te veel zout. En als er geen planten zijn zullen er op die plek vrijwel geen dieren meer voorkomen.

Het restproduct zout wordt dus verkocht als strooizout. Dit bestaat voor 97% uit natriumchloride en 3% uit het andere restproduct glycerine. Dit klinkt best wel duurzaam. Dit strooizout wordt niet rechtstreeks gedolven, maar het kan best dat het chemische proces (productie van biodiesel) meer energie kost dan het delven van strooizout. Om de term duurzaam op het bio-zout te plakken is dus maar zeer de vraag.

Conclusie

Biologisch, echt niet. Zoutstrooien blijft een ramp voor plant en dier. De manier waarop bio-zout wordt gewonnen kan beter zijn voor het milieu, maar of de methode daadwerkelijke duurzamer is, hangt van meer zaken af.  Blijft er alleen nog over dat er preventief gestrooid kan worden, maar dat gebeurde vroeger natuurlijk ook al.”

*Naam bij de redactie bekend.

WinsumNieuws legde de e-mail voor aan wethouder Blok en vroeg een reactie.

Harmannus Blok:

“Ik ben geen chemicus en trek de conclusies dus ook niet in twijfel. Zout strooien blijft een noodzakelijk kwaad. Flora en fauna doen we er inderdaad geen plezier mee. Het blijft balanceren tussen milieu en veiligheid. Wij zoeken steeds naar de optimale balans. Het zogenaamde biozout is weer zo’n stapje naar een nog betere balans. Net zoals het inderdaad al eerder ingevoerde preventief strooien en het zogenaamde ‘nat strooien’ (toevoegen vloeistof aan het zout voor betere werking en minder concentratie zout). Verder kiezen we er bewust voor om alleen de belangrijkste doorgaande wegen preventief te strooien.
We blijven de beste balans zoeken tussen milieu, veiligheid en financiën.”
Cookieinstellingen