Financiële tips en adviezen op WinsumNieuws (2)

Foto: publiek domein

Roel Venema van Veldman en Van Dijk te Leens zal maandelijks financiële tips en adviezen op WinsumNieuws plaatsen. Doe uw voordeel er mee!!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Administratiekantoor Veldman en Van Dijk door op de banner onderaan het artikel te klikken.

AFTREK HUURLASTEN WERKRUIMTE

De Hoge Raad heeft in een door de Belastingdienst aangespannen proefprocedure een uitspraak gedaan over de aftrek van de huurlasten van een werkruimte die niet aan de vereisten van de fiscus voldoet.

In de casus worden de ondernemingsactiviteiten vanuit een werkruimte in de huurwoning verricht. Deze werkruimte beslaat meer dan 10% van de woning, maar heeft een eigen ingang of voorziening. De Hoge Raad oordeelt dat het huurrecht van een woning kwalificeert als een vermogensrecht, waardoor het als ondernemingsvermogen in aanmerking kan worden genomen. Het gevolg van de uitspraak is dat de gehele huur van de woning in aftrek komt. Tevens zijn alle kosten van de werkruimte (inrichting, energielasten ect.) aftrekbaar, ook al is geen sprake van een kwalificerende werkruimte. Wel moet er een correctie voor privégebruik plaatsvinden op basis van het verhoogde eigenwoningforfait.

LET OP!

De keuze voor privévermogen of zakelijk vermogen is eenmalig.  Als er geen ingrijpende aanpassingen plaatsvinden aan de woning, kunt u niet op uw keuze terugkomen.

WIJZIGING HUWELIJKSVERMOGENSRECHT

De Tweede Kamer heeft dit voorjaar met grote meerderheid van stemmen het wetsvoorstel beperking gemeenschap van goederen aangenomen. Alleen met huwelijkse voorwaarden wordt voorkomen dat u in gemeenschap van goederen trouwt.

In het nieuwe voorstel wordt de wet zo veranderd dat touwen in beperkte gemeenschap van goederen de nieuwe standaard is. In het vervolg wordt onderscheid gemaakt tussen schulden en vermogens van vóór en tijdens het huwelijk. Ook giften en erfenissen blijven voortaan privévermogen en vallen (dus) niet meer automatisch in de gemeenschap. De nieuwe wet treedt naar verwachting per 1 januari 2017 in werking en geldt alleen voor huwelijken die na de inwerkingtreding van de wet zijn gesloten.

 

banner-veldman-en-van-dijk

 

Cookieinstellingen