Eerste interview trotse burgemeester Harm Wegman

Foto: WinsumNieuws

De nieuwe burgemeester van Garnwerd Harm Wegman resideert aan de Hunzeweg in het pittoreske en altijd rustige dorpje aan het wonderschone Reitdiep, maar uw verslaggever trof hem de dag na het grote nieuws in zijn buitenverblijf bij De Boog in Winsum.

Zijn glimmende wangen en priemende ogen verraden de trots waarmee hij zijn eerste officiële plichtpleging met de pers tegemoet ziet. De in 1946 geboren Garnwerder, (eigenlijk in het ziekenhuis in Groningen, maar dit is leuker) begint ongevraagd aan het verhaal over de voor hem, nu al, gedenkwaardige dag.

“Ik zat vrijdagmiddag in café J&A toen mijn dorpsgenote Nienke Veenstra binnenkwam. Nienke nam Anna even apart en ik ging ervan uit dat ze een afspraak wilde maken. Bij haar vertrek vroeg Nienke of ik ’s avonds ook op de nieuwjaarsreceptie van de dorpsvereniging Garnwerd aanwezig zou zijn. Natuurlijk ging ik er heen, ik kwam rond 19.30 uur binnen en het was gezellig. Na het openingswoord van Sonja Hofstee volgde het optreden van Thomasvaer en Pieternel en daarna stond ‘Wie wordt de nieuwe burgemeester?’ op het programma. Na de eerste inleidende zinnen van de voorzitter kreeg ik ineens het gevoel dat het over mij ging en toen mijn achterbuurman mij aantikte wist ik het haast zeker: ik zou de volgende burgemeester van Garnwerd worden, wat een eer!! Op de ketting die bij het burgemeesterschap hoort zat nog een sticker over het nieuwste plaatje geplakt, ik droomde een beetje weg en schrok toch nog toen ineens mijn naam genoemd werd.
Ik vind het een eer om een jaar burgemeester te zijn van het mooie dorp. Ik heb veel mensen zien komen en gaan. Heb ook veel zien veranderen, er zijn veel nieuwe gezichten. Toen ik nog postpakketten bezorgde voor DHL kende ik iedereen, dat is sinds ik gestopt ben drie jaar geleden niet meer zo.”

De heer Wegman werkte vanaf 1973 in de levensmiddelensector bij Domo, toen hij zestig werd is hij daar mee gestopt.
“Ik moet het burgemeesterschap wel combineren met mijn functie van verkeersregelaar, maar daar gaan we goede afspraken over maken. Met Garnwerd Grandioos, de braderie en als er wat voor de school moet gebeuren ben ik verkeersregelaar, maar ik wil me dit jaar wel concentreren op de hoofdzakelijk representatieve verplichtingen. U vraagt mij over de uitkomst van de volksraadpleging, ik kan daar uit hoofde van mijn nieuwe functie geen mening over geven. Ik denk niet dat het zin heeft om met collega Michels de ontstane situatie te bespreken, het besluit is genomen. Ik verheug me vooral op de reünie op 20 mei en het muziektreffen op 22 april.”

Cookieinstellingen