Besluiten van burgemeester en wethouders van 20 december 2016

Foto: gemeente Winsum

Wat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten? Lees het in de laatst vastgestelde besluitenlijst.

Aanwezig:

Burgemeester de heer M.A.P. Michels

Loco-secretaris mevrouw H. Vlessert

Wethouder de heer H. Blok

Wethouder de heer M.M.H. Verschuren

Wethouder de heer B. Westerink

 

Realisatie Fietspad/Pieterpad Winsum- Garnwerd

Het college stelt de raad voor in te stemmen met de voorgenomen realisatie van het fietspad/Pieterpad tussen Winsum en Garnwerd en hiervoor een krediet beschikbaar te stellen van € 296.750,-. De mogelijkheid is er nu om een al lang levende wens voor een veilige fietsverbinding en veilig Pieterpad tracé tussen Winsum en Garnwerd te realiseren: de ondergrond is beschikbaar en er zijn medefinanciers. In december 2014 werd al een maaipad “geopend” voor de wandelaars, vooruitlopend op de uiteindelijke voorziening. De nieuwe route komt langs het Oude Diepje te liggen.

Beleidsregel Parttime Ondernemen BMWE 2017

Het college stelt de beleidsregel Parttime ondernemen BMWE 2017 vast en biedt deze ter informatie aan de raad aan. BMWE willen parttime ondernemerschap van bijstandsgerechtigden stimuleren. Parttime ondernemers kunnen van betekenis zijn en verdienen zelf een deel van hun inkomen. Voor de gemeente is het voordeel dat de druk op het inkomensdeel vermindert en de kans op re-integratie naar werk en zelfstandigheid groter wordt. Ook dragen kleine ondernemingen bij aan de lokale economie van de gemeente.

Met deze nieuwe beleidsregel komt de beleidsregel voor Marginaal zelfstandigen BMWE te vervallen.

Aanpassing CAR- UWO

Het college besluit de door het LOGA (landelijk overleg gemeentelijke arbeidsvoorwaarden) afgesproken wijzigingen per 1 januari 2017 op te nemen in de arbeidsvoorwaardenregeling CAR- UWO en deze opnieuw vast te stellen. Het betreft een aanpassing aan de nieuwe collectieve zorgverzekering en aanpassingen als gevolg van de invoering van het individueel keuzebudget.

Besluitvorming Publiek Vervoer

Het college stemt in met het verzoek om de samenwerking aan te gaan voor de doorontwikkeling van Publiekvervoer. Voor deze doorontwikkeling zal een aanbesteding worden gevoerd in een aantal percelen waaronder het perceel DALBMWE. Het OV-bureau treedt hiermee op als aanbestedende dienst. Begin 2016 hebben alle Drentse en Groningse gemeenten en beide provincies opdracht gegeven aan de projectorganisatie Publiek Vervoer om een voorstel te maken voor een gezamenlijke aanbesteding. Publiek Vervoer is ingevoerd omdat publieke organen verantwoordelijk zijn voor het openbaar vervoer en doelgroepen vervoer. Met Publiek Vervoer wordt invulling gegeven aan een gezamenlijke ambitie om zoveel mogelijk inwoners de mogelijkheid te bieden om zelfstandig, efficiënt en betaalbaar te reizen met verschillende vormen van publiek.

Aanpassing Nadere regels en Besluit maatschappelijke ondersteuning

Het college stelt de Nadere regels en het Besluit maatschappelijke ondersteuning Winsum 2017 vast en biedt deze ter informatie aan de raad aan. Daarnaast trekt het college de Nadere regels en het Besluit maatschappelijke ondersteuning Winsum 2016 met ingang van 1 januari 2017 in.

Op 15 november heeft het college ingestemd met de beleidswijziging voor huishoudelijke ondersteuning (HO). Hierdoor is een wijziging van de Nadere regels en het Besluit maatschappelijke ondersteuning noodzakelijk. In de nadere regels wijzigt de manier waarop wordt geïndiceerd. Op de nieuwe manier wordt geïndiceerd volgens het indicatieprotocol van CIZ en volgt een bijbehorende verfijning op taakniveau. In het Besluit wijzigen de tarieven voor HO. Voor de eigen bijdrage van cliënten worden in 2017 de tarieven op basis van resultaatgerichte financiering gehanteerd.

Convenanten Huishoudelijke Ondersteuning

Het college stelt de aanvullingen in de convenanten Huishoudelijke Ondersteuning voor 2017 vast.

Op 15 november 2016 heeft het college besloten om per 1 januari 2017 te indiceren met een verfijning van het CIZ-protocol (Centrum Indicatiestelling Zorg) voor alle mensen met een indicatie voor Huishoudelijke Ondersteuning (HO). Dit heeft te maken met de uitspraak van de Centrale raad van Beroep over HO. In dit besluit is aangegeven dat met deze systematiek teruggaan wordt naar indicaties op basis van uren en niet op basis van resultaten c.q. budgetten. Deze afspraken moeten worden vertaald in de bestaande convenanten met T-Zorg, Beter Thuis Wonen en ’t Gerack.

Productafname GGD door gemeenten

Het college besluit om tot tenminste 1 januari 2019 de productafname van de GGD Groningen te handhaven en te continueren en informeert hierover de raad. De directeur Publieke gezondheid wordt schriftelijk op de hoogte gebracht van het besluit.

Mede met het oog op de herindeling is het niet gewenst om op dit moment taken uit het GGD-pakket elders aan te besteden. De inkoop van taken door de BMWE-gemeenten zal verschillen kunnen opleveren. Dit leidt ertoe dat er, na afloop van de herindeling, weer geharmoniseerd moet worden. Daarnaast moet de vigerende Gemeenschappelijke Regeling Publieke Gezondheid en Zorg op punten herzien worden.

Ook vormt de uitvoering van de taken door de GGD geen aanleiding tot het losweken van taken. Uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg blijkt dat de GGD een ruime voldoende scoort.

Contractbeheer en aanbesteding Huishoudelijke ondersteuning, Hulpmiddelen en trapliften

Het college stemt in met de verlenging van het contract ‘contractbeheer’ door Burozema en de inhuur van Burozema als projectleider van de aanbestedingen Huishoudelijke ondersteuning, Hulpmiddelen en trapliften. Factum wordt ingehuurd voor de juridische begeleiding van deze aanbestedingen.

Festiviteitenregeling

Het college stelt de collectieve festiviteiten voor het jaar 2017 vast.

De collectieve festiviteiten in de gemeente Winsum zijn in 2017: Koningsdag, Oud & Nieuw en festiviteiten voor een jaarlijks terugkerend dorpsfeest (max. 3 dagen).

De burgemeester wijst jaarlijks een aantal dagen aan, die gelden voor inrichtingen in alle

dorpen in de gemeente. Dit is bedoeld voor festiviteiten waarbij het hele dorp betrokken is. Daarnaast werden de afgelopen jaren een aantal incidentele dagen toegekend,

waaraan individueel invulling kan worden gegeven. Deze mogen in 2017 niet meer dan 7 dagen bedragen.

Fashioncheques BMWE 2016

Het college stemt in met de inzet van fashioncheques 2016 van € 50,– voor inwoners met een minimuminkomen of een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm. De peildatum voor het inkomen is 31-12-2016. De cheque kan ook worden aangevraagd voor inwonende partner en kinderen tot 18 jaar. Met het verstrekken van een fashioncheque worden inwoners in staat gesteld om nieuwe kleding te kopen. Dit kan bijdragen aan participatie in de samenleving. Voor de kerst van 2016 hebben 2000 klanten een fashioncheque ontvangen. In 2017 ontvangen alle klanten met een inkomen tot 120% (500 klanten) een fashioncheque.

Cofinanciering project ‘nieuwbouw Speelweide de Molen’ te Adorp

Het college besluit tot een cofinancieringsbijdrage van € 7.500,- en stelt dit beschikbaar voor het project ‘Nieuwbouw Speelweide de Molen’. Het toegekende bedrag wordt ten laste gelegd aan de Reserve cofinanciering. Het college informeert de raad middels een raadsinfo.

Promotionele activiteiten- Incidenteel promotiebudget

Het college stelt de raad voor een incidenteel promotiebudget van € 33.000,- beschikbaar te stellen voor 2017 en dit budget vanaf 2018 structureel beschikbaar te stellen. Het promotiebudget wordt ingezet om een financiële bijdrage te kunnen leveren aan de ‘Healthy Ageing Tour (voorheen Energiewachttour) en aan de Noordelijke promotiedagen. De wielerronde biedt een hoge promotionele waarde voor de gemeente en de promotiedagen geeft mogelijke impulsen aan het lokale bedrijfsleven.

Cookieinstellingen