Het Hogeland verpletterend winnaar verkiezing naam nieuwe gemeente

Met 71 procent van de uitgebrachte stemmen is Het Hogeland de verpletterende winnaar geworden van de verkiezingen voor de nieuwe naam van de samengevoegde gemeenten in het noordelijk deel van Groningen.

Er deden 17.543 inwoners van De Marne, Eemsmond, Bedum en Winsum aan de verkiezingen mee. Men mocht kiezen uit drie namen die eerder door een commissie werden geselecteerd. Van deze drie namen behaalde Marenland slechts 13 procent; de naam Hunsingo kreeg 16 procent van de stemmen.

De bekendmaking van de nieuwe naam in het gemeentehuis in Uithuizen, ging met wat ongewone feestelijkheid gepaard. Een groepje kinderen van de basisschool Brunwerd mocht onder leiding van juf Yvonne, samen met de burgemeesters een grote rode knop indrukken. Hierdoor zwolg een zware muziek aan en werd de nieuwe naam in een kort filmpje bekend gemaakt.

Daarna werd er getoost op de nieuwe naam, voor de kinderen met kinderchampagne, voor de bestuurders met echte.

Koos Wiersma, burgemeester van De Marne, zei in een eerste reactie: ‘Ik vind het fantastisch dat zoveel mensen zich voor een naam hebben uitgesproken. Je kunt daar aan aflezen dat de burgers zich betrokken voelen bij de naamgeving.’ Rinus Michels, burgervader in Winsum merkte op: ‘Onderweg zag ik het streekbord tussen Winsum en Baflo met de naam Hoogeland erop. Het Hogeland, zonder dubbele o is ook een heel mooie naam die past bij onze streek.’ Voor Erika van Lent, de burgemeester van Bedum had de verkiezing iets wrangs. Zij mocht niet stemmen: ‘Ik ben pas enkele maanden burgemeester en ik woon niet in dit gebied. Vandaar dat ik niet aan de verkiezing mocht meedoen.’

Onder de deelnemers aan de stemming werd een prijs verloot: het meegaan met het uitzetten van genezen, herstelde zeehondjes in zee. Het lot viel op Henk Haaijer. Zijn woonplaats werd niet bekend gemaakt omdat hij persoonlijk bezoek krijgt van de burgemeester van de gemeente waar hij woont, om de prijsuitreiking af te maken.  

Cookieinstellingen