SIOS VR1 promoveert naar 2e Klasse / Kor Datema stopt

De dames van SIOS zijn zaterdag gepromoveerd naar de tweede klasse. Een hele knappe prestatie, gezien het feit dat de ploeg nog maar voor het eerste jaar in de derde klasse uitkwam.
In een tweeluik met Bolsward werd er gestreden voor promotie en na de 1-2 overwinning vorige week in Friesland, kon het zaterdag in eigen huis worden afgemaakt. Een klinkende 5-2 overwinning betekende promotie voor de Sauwerders, die het volgend jaar op een hoger niveau mogen gaan proberen.
Al snel werd duidelijk dat SIOS niet van plan was om de gasten ook maar één moment het idee te geven dat er zaterdag nog iets te halen was in Sauwerd. De Friezinnen waren met een bus vol supporters afgereisd naar ‘De Lange Twee’ in de hoop de nipte nederlaag van een week eerder goed te kunnen maken. Die hoop werd gelijk een stuk minder toen Karin de Haan al binnen een minuut met een schot van afstand voor de 1-0 zorgde en zo de stand over twee wedstrijden op 3-1 zette in het voordeel van SIOS.
De thuisploeg was veel sterker, maar had veel kansen nodig om de score uit te breiden. Pas na een half uur spelen werd de score verdubbeld. Trienke de Haan mocht weer eens alleen op de keeper afgaan en was ditmaal wel trefzeker, wat de 2-0 betekende. De wedstrijd leek al vroeg beslist, maar amper twee minuten later maakte Natascha Duiker er met een fraaie treffer 2-1 van en zo was de spanning weer terug. SIOS leek aangeslagen na deze tegentreffer en de bezoekers gingen nadrukkelijk op zoek naar meer. Kansen kwamen er ook, maar de stand veranderde niet meer voor de rust.
Na de pauze ging SIOS op zoek naar de bevrijdende 3-1, maar die bleef lang uit, waardoor de gasten erin bleven geloven. Het was Annet Zwakenberg die aan alle onzekerheid een einde maakte. De invalster tekende met een mooie goal voor 3-1 en zo was promotie voor de blauw-witten nu wel heel dichtbij. Het feest kon helemaal beginnen toen tien minuten later Kim Nanninga er 4-1 van maakte. Na een mooie aanval schoof ze de bal koeltjes binnen. De gasten deden nog wat terug, maar echt spannend werd het niet meer. Kim Nanninga bepaalde uiteindelijk met haar tweede doelpunt van de wedstrijd de eindstand op 5-2. De vreugde was groot bij SIOS, dat zo voor het tweede jaar op rij promoveert.
Een geweldige prestatie van de ploeg van leider Kor Datema en de naar FC LEO vertrekkende trainer Erwin Molog.

Een blije coach/leider Kor Datema nam even afstand van het feestgedruis en nam even tijd voor onze verslaggever ter plaatse.

Kor: ” Ik ben ontzettend blij, wat een prachtig einde van het seizoen, wat een mooie groep. Moet je ze nou eens zien met z’n allen. Voor mij persoonlijk is het niet alleen het einde van een mooi seizoen, maar ook het einde van mijn periode als leider/coach, ik stop na 4 1/2 fantastische jaren. Het fundament voor dit succes is gelegd door trainer Jan Zandbergen. Het bestuur van SIOS heeft een aantal jaren terug ingezien dat damesvoetbal belangrijk is voor de vereniging en dat er een trainer voor de dames moest komen om succes te halen. En kijk nu, van 5de klasse vijf jaar terug naar de 2de klasse volgend jaar, dat is toch uniek voor een dorp met 1100 inwoners.
Ik ga er vanuit dat mijn functie snel wordt ingevuld, het is erg leuk om te doen en als je met vrouwen wilt leren omgaan, moet je coach worden, haha.”
Kor’s vrouw staat op een afstandje toe te kijken. “Dankzij haar heb ik dit kunnen doen, dat mag ook wel eens gezegd worden.”
Kijk vooral ook even wie er achter Kor staat!!

Verslag: Reinder Haaksema
Foto’s: vv SIOS