Ondanks veel inzet problemen zwembad De Hoge Vier

Foto: WinsumNieuws

Een zwembad draaiende houden blijkt toch wel een hele zware klus. Vooropgesteld, het bestuur van Stichting zwembad De Hoge Vier en de vrijwilligers doen hun stinkende best, maar de jarenlange ervaring die in het najaar van 2016 bij de straat is gezet, laat zich niet zomaar vervangen. Uit gesprekken met diverse gebruikers heeft WinsumNieuws een aantal zaken opgetekend die eigenlijk niet mogen voorkomen, in ieder geval tot het najaar van 2016 niet voorkwamen.

Het bestuur

Allereerst bestuurlijk, de wisselingen in het bestuur van de Stichting zijn talrijk en veelzeggend. Bestuursleden zijn er om te besturen, maar doordat ze zich, in hun enthousiasme, ook verantwoordelijk voelen voor dagelijkse karweitjes, wordt de totale belasting veel te hoog en haken ze af.

Vrijwilligers

De vele vrijwilligers die zich hebben aangemeld zijn stuk voor stuk van zeer goede wil, ze willen het zwembad van Winsum open houden, maar er is te weinig coördinatie, kennis en ervaring.

Het college

Bij het ondertekenen van de huurovereenkomst gaf het college aan haar volledige steun aan de Stichting te geven bij de pogingen om een doorstart te maken met het zwembad, maar door de starre houding ten opzichte van het oude bestuur en oud-medewerkers worden de nieuwe bestuurders en vrijwilligers voor een haast onmogelijke opgave gezet.

De problemen

Acute problemen in de machinekamer moeten worden uitbesteed, er is niemand die adequaat problemen kan oplossen. Het bad is bijvoorbeeld al een paar dagen gesloten geweest omdat de afdekplaat door onervarenheid verkeerd geopend was.

Voor het  schoonmaken van de kleedruimtes en douches zijn vrijwilligers moeilijk te vinden Het is in een zwembad zo belangrijk dat de hygiëne gewaarborgd is en daarom komt een extern bedrijf schoonmaken. Regelmatig is er in de voetenbakken geen water, maar liggen ze wel vol met rommel. Op de bankjes in de kleedkamer ligt vaak vogelpoep.

Tijdens een onweersbui  is er geen poging gedaan de zwemmers uit het bad te halen, er stonden zelfs kinderen op de glijbaan, je moet het ook maar weten als vrijwilliger.

Door een verstopping vulden de baden zich met regenwater, de temperatuur zakte tot onder een verantwoord niveau. Kinderen die zwemles hadden, verkrampten door de kou en de zwemjuf had na de les witte voeten door onderkoeling.

Bang voor sluiting

Misschien is het allerergste nog wel dat mensen die klachten hebben ze niet durven te uiten. Ze voelen zich haast schuldig naar de vrijwilligers toe en willen niet dat er vrijwilligers weglopen om hun “gezeur”. Ook de angst dat de gemeente het zwembad zal sluiten maakt mensen bang om hun zegje te doen. Hierdoor ontstaat een gespannen sfeertje in “ons” mooie zwembad. Wie verantwoordelijk is voor de situatie doet niet terzake, maar de badgasten mogen er vanuit gaan dat ze in ieder geval veiligheid en hygiëne voor hun dure kaartje of abonnement krijgen.

Vragen aan verantwoordelijk wethouder

Morgen zal CDW 2.0 vragen stellen aan wethouder Westerink.

WinsumNieuws heeft geprobeerd om aan wethouder Westerink vragen over het zwembad te stellen, maar ondanks een toezegging van afdeling communicatie is er niet op onze uitnodiging ingegaan.

Cookieinstellingen