Bedenkingen bij fractieleiders over terugkeer Gerke Kersaan

Foto: Archief WinsumNieuws

Zoals eerder bericht keert namens GemeenteBelangen Gerke Kersaan terug in de gemeenteraad van Winsum.
Is de Winsumer politiek, is Winsum, daarbij gebaat? WinsumNieuws vroeg het aan een aantal fractieleiders.

Nannet Gijzen (ChristenUnie)

“Ik heb nog niet met Gerke Kersaan samengewerkt, maar hoop op een goede samenwerking, zoals ik dat inmiddels ook met de andere fracties gewend ben.
Met als doel de vaart erin houden in Winsum en zorgen dat we alle lopende projecten vóór de herindeling gerealiseerd krijgen.”

Peter Ritzema (CDA)
“Het CDA is verrast door het vertrek van de heer Hoekzema en nu door de terugkeer van de heer Kersaan. Het CDA is in de coalitie gestapt om bij te dragen aan een stabiel bestuur na al het gedoe binnen Gemeentebelangen. Dat zijn we verschuldigd aan onze inwoners. Wij gaan er vanuit dat de heer Kersaan en Gemeentebelangen dit doel voor ogen houden.. Andere opties zijn er niet wat ons betreft. Uiteindelijk zal Gemeentebelangen zelf verantwoording moeten afleggen richting hun kiezers.”

Nico Werkman (CDW.2.0)

“Het is natuurlijk aan GemeenteBelangen en Gerke Kersaan wie de vrijkomen plaats inneemt; ik vind het een verrassende keuze, mede omdat belangenverstrengeling op de loer ligt.
Er is een aantal complexe dossiers waar hij nauw bij betrokken is (geweest).
Het zal voor het aanzien van de gemeentepolitiek belangrijk zijn dat Kersaan uitlegt waarom hij destijds is opgestapt en nu weer terugkeert. Volgens mij is het beter dat er iemand komt die niet bij de trammelant betrokken is geweest en om wie geen schijn van belangenverstrengeling heen hangt.”

Harrie Jonkman (VVD)

“Ik vraag mezelf eerst af: zou ik dat gedaan hebben? Het antwoord is ‘nee’.
Er is veel gedonder geweest in de raad en dat straalt af op de hele raad. Met de terugkeer van Jaap Hoekzema was het in ieder geval rustig bij GemeenteBelangen. Door de terugkeer van Kersaan is er weer gedoe, daar worden we natuurlijk niet vrolijk van. Ik kan me goed voorstellen dat de burgers denken: ‘Wat een zooitje.’
Daar komt bij dat Kersaan zich nogal heeft geprofileerd in bepaalde dossiers. Hij moet dus verrekte voorzichtig zijn en iedere schijn van belangenverstrengeling te vermijden.”

Jan Willem Nanninga (PvdA)

“Ik heb sowieso moeite met politici die zich op een verkiezingslijst laten zetten en dan ergens in het traject voor hun verantwoordelijkheid weglopen. Jaap Hoekzema ging  bijvoorbeeld als lijsttrekker de verkiezingen in, wordt wethouder, stapt op en gaat vervolgens in de raad zitten; dat zou ik nooit doen. Ik ga er vanuit dat je dat na een periode van herbezinning doet en dat je er rekening mee houdt dat je dan de volle periode vol maakt.  Dat Kersaan terugkeert in de raad mag formeel natuurlijk wel. Het is zijn persoonlijke afweging. Nogmaals, ik zou het zelf nooit doen, weg is weg! Als ik weg zou gaan of moeten, zou ik buiten beeld blijven. Gerke heeft dus anders beslist. Hij heeft daar zijn redenen voor, maar het is een feit dat het onder zijn voorzitterschap een enorme puinhoop was in de fractie van GemeenteBelangen. Of hij daar schuld aan had, kan ik niet inschatten, maar het was in ieder geval wel onder zijn (mede-) verantwoordelijkheid. Het imago van de raad heeft door al die problemen een enorme deuk opgelopen en het lijkt mij dus heel belastend dat je dan als mede-verantwoordelijke terugkeert en die last krijgt de raad dus ook weer te dragen. In de algemene beschouwingen heb ik gesproken over integriteit. Door de media kwam de integriteit van Gerke, terecht of onterecht, publiekelijk in het geding, dat lijkt me lastig. Je kunt dan een raadslid krijgen dat, in een aantal dossiers, met de handen op de rug moet functioneren en dat is nooit goed.”

 

Lees ook: https://winsum.nieuws.nl/nieuws/20170906/breek-gerke-kersaan-wil-terug-gemeenteraad/

Cookieinstellingen