(Liever) niet meer roken bij vv Winsum

Foto: WinsumNieuws
Op de site van voetbalvereniging Winsum staat het volgende bericht te lezen:

“Op weg naar een rookvrije generatie”

Er is een beweging in Nederland gestart die een Rookvrije Generatie wil realiseren (www.rookvrijegeneratie.nl). Een generatie kinderen die volledig rookvrij kan opgroeien. Om dit te bereiken is het belangrijk dat kinderen in elke fase van hun jeugd beschermd worden tegen de verleiding om te gaan roken en tabaksrook. Kinderen brengen veel van hun tijd door op de sportvereniging. Het is moeilijk voor kinderen om roken te weerstaan als anderen om hen heen roken. Zien roken, doet roken.

Roken vergroot de kans op heel veel ziektes, zoals hart- en vaatziekten, kanker, luchtwegziekten en diabetes. Ruim de helft van de rokers sterft aan de gevolgen ervan; jaarlijks zo’n 20.000 Nederlanders. Ook van meeroken kunnen mensen ernstig ziek worden en er zelfs aan doodgaan, tot wel enkele duizenden per jaar. Iedere dag beginnen er nog steeds meer dan 100 kinderen met roken. Om kinderen te beschermen is het van belang te zorgen dat meer rokers gaan stoppen met roken of de mogelijkheid hiertoe krijgen. Dit geldt vooral voor rokers in de directe leefomgeving van kinderen, zoals binnen een gezin. Kinderen van rokende ouders hebben namelijk 2-3 keer zo veel kans om zelf te gaan roken.
Eén succesvolle rookstoppoging kan binnen een gezin van doorslaggevende betekenis zijn in het beschermen van de kinderen tegen het roken.

Het merendeel van de rokers wil stoppen met roken. Zo doen circa 1 miljoen Nederlandse rokers per jaar een serieuze stoppoging. Maar binnen een jaar is 90-96% weer teruggevallen in het roken. Een belangrijke reden hiervoor is dat slechts 23% gebruikmaakt van bewezen effectieve hulp. Op www.thuisarts.nl/stoppen-met-roken en www.ikstopnu.nl is informatie te vinden over het stoppen met roken en de behandeling. Voor begeleiding en behandeling kunt u terecht bij uw eigen huisarts.

Een rookvrij sportterrein draagt bij aan het realiseren van de Rookvrije Generatie. Wij hebben ons als vereniging aangesloten bij deze beweging!

Iedereen is en blijft welkom op onze vereniging, ook rokers! We willen rokers alleen vragen om buiten het zicht en buiten het terrein te roken. Ik begrijp dat dit even wennen zal zijn in het begin. Tegelijkertijd wil iedereen toch een gezonde rookvrije toekomst voor onze jeugdspelers en andere kinderen.

Daarnaast zal het rookvrij beleid kenbaar gemaakt worden door daar goed over te communiceren. Er zullen rookvrij bordjes worden gehangen bij de ingang, rond de velden en op het terras. Duidelijke aanduiding zorgt ervoor dat iedereen weet waar hij/zij aan toe is en maakt het aanspreken van mensen die nog moeten wennen aan de nieuwe regels makkelijker.”

Het bericht is ondertekend door:

Martijn Medendorp, huisarts
Wytze Mansholt, huisarts
Henk Kramer, longarts
Marjolein Vos, diëtiste
Jan Joost Flim, voorzitter vv Winsum

WinsumNieuws-verslaggever Cees van de Meent ging naar het sportpark aan de Schouwerzijlsterweg. Daar bleek er toch wel wat onduidelijkheid te zijn over wat de status van het roken nu op het park. Dus de voorzitter Jan Joost Flim maar even bellen.
Vraag: Mag er morgen nu wel of niét gerookt worden op het sportpark?
Jan Joost: “Het is nog niet zo ver dat er niet meer gerookt mag worden. We willen als vereniging maatschappelijke stappen zetten. We staan achter fairplay, bieden gezonder eten aan in de kantine en we vinden dat een niet-rookbeleid daar zeker ook bijhoort. De eerste stap is ontmoedigen, mensen wijzen op het voornemen op een rookvrij sportpark te zijn door borden en aanspreken. We streven er naar dat het nieuwe sportpark rookvrij wordt.”
Vraag: Zijn of komen er plekken waar wel gerookt mag worden?
Jan Joost: “Ja, er zullen voorlopig een aantal plekken worden aangewezen. Belangrijk is om het roken uit het zicht te halen. Bijvoorbeeld achter de gymzaal bij de kleine entree.”
Vraag: Als je in jullie schrijven het woord ‘roken’ zou vervangen door ‘alcohol drinken’, krijg je dan niet hetzelfde verhaal. Je wilt toch ontmoedigen? Moet dat niet ook voor alcohol gelden?
Jan Joost: “In principe wel, maar een biertje na de wedstrijd hoort erbij. We verkopen geen alcohol onder de 18 en voor 12.00 uur wordt er geen alcohol geschonken. Waar anderen tot diep in de nacht doorgaan, stoppen wij in principe anderhalf uur na de laatste wedstrijd, dan is het sporten en het randgebeuren voorbij.”
Cookieinstellingen