Weblog wethouder Westerink, 15 november 2017

Naïef

Kinderlijk kan men zich in de politiek beter niet te zeer opstellen. Dat is overigens in veel arbeidsomstandigheden zo. Voor je het weet ga je als ‘gekke Henkie’ de burelen over. Of als lamme Goedzak c.q. L. Rozewater.

Treurig eigenlijk. Want volwassenen stellen het kind en het kinderlijke vaak als ‘ideaal’ voor. Met name hun onbevangenheid. Mooi bezongen door Willy Alberti in ‘De glimlach van een Kind’:

‘Jij bent al oud, dat zegt een kind
Dan denk je, ja een rimpel meer
je word al echt een oude heer
Maar voor je denkt, hoe moet het nou
Pakt ze je hand en lacht naar jou’

Dat kan elk mens vertederen. Ook wanneer het één keer tieners zijn kan dat. Zoals die nu alweer geruime tijd wrede concessies doen om hun uiterlijk, door regen en kou te trotseren met blote enkels en gescheurde kleren waar het vel doorheen prijkt. Alles om ‘de mode’ maar te volgen en niet uit de groepsboot te vallen. Ik zie het hoofdschuddend aan, met in gedachten het schoolplein waarover ik zelf bewoog in het ‘eeuwige spijkerpak’. Toen m’n moeder het niet nog ‘es wilde repareren ging ik ermee naar m’n oma… Die deed het graag

Winsum biedt een prachtige plek om deze vertedering te koesteren. Kinderen en volwassenen kunnen er hun hart ophalen. Het is één van de juweeltjes die ik hier sinds mijn entree ontdekt heb: Het Kinderboekenhuis. Meer dan 30.000 kinderboeken te lees en te leen! Toen de Commissaris des Konings met Winsum kwam kennismaken, was een bezoek aan Het Kinderboekenhuis prominent in het programma opgenomen. Terecht. Laten we dit nog meer uitdragen. Dat mag voor dat waarin we goed zijn en te bieden hebben. Zeker in het licht van de nakende herindeling mag zo’n prachtig initiatief niet verzinken.

Ik ben er al regelmatig geweest. Je wordt er vrolijk. Het kinderboekenhuis vormt tegengif tegen neerslachtigheid. Niet alleen politici kunnen dat gebruiken…
Jammer dat er geen promofilmpje meer kan worden opgenomen, waarin Willy Alberti te midden van al die prachtige boeken zijn lied ten gehore brengt. Misschien iets om aan Willeke te vragen??

‘De glimlach van een kind
Doet je beseffen dat je leeft’

Cookieinstellingen