WhatsApp BuurtPreventie Hoofmeester, primeur voor Winsum

Foto: WinsumNieuws

Tijdens de maanden dat  de duisternis eerder invalt en langer duurt neemt het aantallen inbraken op het platteland toe. In Sauwerd bijvoorbeeld vonden de afgelopen weekenden vijf inbraken of pogingen daartoe plaats.

Leander Frik, bewoner van een woning aan de Hoofmeester in Winsum, vond dat zijn straat zelf wel wat meer aan preventie zou kunnen doen en vond op internet een interessante optie, de WABP, WhatsApp BuurtPreventie.

De WABP is een groepsApp waarbij de groep goed wordt beheerd door één of meerdere beheerders en waar buren elkaar snel op de hoogte kunnen houden van alarmerende situaties zoals een inbraak of een verdacht persoon etc.

Leander bracht de App onder de aandacht via de buurtgroepsApp, die tijdens de laatste Lichtweek is opgestart, en vroeg of er belangstelling was voor de preventieApp, en dat was er.

Leander Frik: “Aan de Hoofmeester staan 58 huizen. Na mijn oproep en uitleg zijn 45 adressen ‘lid’ geworden van de groep. De deurstickers zijn op 30 adressen geplakt. Samen met buurman Van der Veen heb ik de deelname aan de App verder uitgewerkt.”

Frik informeerde bij de gemeente of er misschien al andere ervaringen zijn, maar de Hoofmeester heeft voor zover bekend, de primeur in Winsum.

Leander Frik: “We hebben er niet voor gekozen om de wijkagent in te schakelen. De informatie die we van WABP kregen was duidelijk en redelijk eenvoudig zelf aan te vragen en uit te voeren. De drie bordjes heb is samen met de buurman opgehangen.”

Spelregels

Leander Frik: “De huisregels zijn te vinden op de site van WABP. In het kort komt het hier op neer: iemand signaleert iets ‘verdachts’ en zet het in de WhatsApp-groep. Daarmee komt het onder de aandacht van meer groepsleden. Als het iets is, wordt de politie ingeschakeld. Als het loos alarm is, wordt het bericht verwijderd. Het is dus hoofdzakelijk signaleren.”

“Het geeft wel een iets veiliger gevoel” vult buurman Van der Veen, die met zijn zoontje Robbin aangeschoven is. “Ik ben blij met het initiatief van Leander en dat geldt voor veel meer bewoners van de Hoofmeester.”

Eerste in Winsum

“Voor zover we hebben kunnen nagaan is de Hoofmeester de eerste straat die gebruik maakt van de WABP-App. Als er straten zijn die ook zoiets willen en informatie zoeken, kunnen ze contact met ons opnemen via [email protected].” biedt Leander Frik aan.

Reacties

article
89565
Tijdens de maanden dat  de duisternis eerder invalt en langer duurt neemt het aantallen inbraken
https://winsum.nieuws.nl/nieuws/20171125/whatsapp-buurtpreventie-hoofmeester-primeur-winsum/
2017-11-25T10:49:37+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/382/2017/11/25104807/WABP2.jpg
Nieuws