Eemsmond zet startersleningen voor eigen huis voort

Foto: publiek domein

UITHUIZEN – Het leek een makkie, de behandeling van het voorstel om 400 duizend beschikbaar te stellen voor de startersleningen, een financieel steuntje in de rug voor jonge huizenkopers. Er bleek een kleine adder onder het gras, voor Gemeentebelangen.

Bijna alle fracties vonden het een goed voorstel. De gemeente stopt voor 2018  400 duizend in een pot en starters op de markt van koopwoningen kunnen daar voor een zachte prijs een deel van de woning mee financieren. Het geld wordt geleend en komt op termijn weer terug. De gemeente Eemsmond doet al sinds 2008 hier aan mee, evenals de gemeenten Winsum en De Marne. Bedum heeft de regeling afgeschaft omdat die niet meer zo nodig zou zijn.

Brede ondersteuning voor de regeling, behalve door GemeenteBelangen. Thijs van Kleef (GB) maakte zich zorgen over wat er met dat geld gaat gebeuren als de vier gemeenten in 2019 gefuseerd zijn. Het komt er op neer dat hij vreest dat het geld in die pot naar de nieuwe gemeente gaat en dat men daar met dat geld Sinterklaas gaat spelen. ‘Ik wil dat het overschot van die 400 duizend terug vloeit naar de algemene reserves van de nieuwe gemeente. Je dwingt hiermee de nieuwe gemeente om te anticiperen op een nieuwe regeling. Komend jaar moeten we alles op alles zetten om de andere gemeenten ook deze regeling te laten invoeren. Als dat niet bereikt wordt, moet het geld volgend jaar terug in de algemenen middelen.’ Hij diende een amendement in op het voorstel met die strekking

Wethouder Harrie Sienot: ‘We stellen geld beschikbaar. Winsum en De Marne doen dat ook. Er zou op 31 december geld over kunnen zijn. We zijn met Winsum ende Marne al in overleg over hoe we de startersregeling kunnen voortzetten. Als er een punt achter gezet wordt, dan gaat het geld wat overblijft terug naar de algemenen middelen. Ik begrijp het probleem van Van Kleef niet.’

Na de schorsing moest burgemeester Van Beek haar kwaliteiten om zaken terug brengen tot hun essentie inzetten om het amendement van tafel te krijgen. Van Kleef ging akkoord met de toezegging dat geld uit deze pot dat niet gebruikt wordt, terug gaat naar de algemene reserves als de regeling na 2019 inde nieuwe gemeente niet wordt voortgezet.

Sinds 2008 hebben 52 personen van deze lening gebruik gemaakt. Er is tot nu toe voor 1 miljoen uit dit fonds geleend voor aankoop en verbetering van eigen woningen. Er is inmiddels 180. Duizend euro aan aflossingen binnengekomen. De gemeente Eemsmond staat volgens een landelijke hypotheekadviseur zelf op de derde plek als meest aantrekkelijke startersgemeente, ze merken B en W op.  

Cookieinstellingen