Ondertekening prestatieafspraken Wierden & Borgen en gemeente Winsum

Foto: WinsumNieuws

WINSUM – Woensdag 13 december vond in de burgemeesterskamer van het gemeentehuis de ondertekening plaats van de prestatieafspraken woonopgaven tussen Wierden en Borgen en gemeente Winsum.

De ondertekening gebeurde door wethouder Marc Verschuren, namens de gemeente Winsum, Rinze Kramer van Wierden en Borgen en Jan Werkman, namens de huurdersorganisatie De Marne –De Terpen.

Vlnr: Rinze Kramer, Jan Werkman en Marc Verschuren

Het betreft een aanvulling op de prestatieafspraken die al gemaakt zijn voor de periode 2015 t/m 2018.

Aanleiding

Halverwege 2015 zijn er meerjarige prestatieafspraken gemaakt tussen Wierden en Borgen, de Huurdersvereniging en gemeente Winsum. Op basis van het bod van Wierden en Borgen voor 2018 is gekeken op welke punten de prestatieafspraken aanpassingen behoeven. Het aanvullend document geeft aan welke afspraken aangepast worden. Alle andere afspraken blijven onverminderd van kracht. Aan het maken van de afspraken is veel ambtelijk overleg voorafgegaan, waarvoor zowel Rinze Kramer als Marc Verschuren hun bijzondere waardering uitspraken.

Belangrijkste aanvullingen

Directeur-bestuurder Rinze Kramer noemde als belangrijke aanvullingen op het thema aantal woningen, per dorp en per type, dat Wierden en Borgen twaalf nieuwbouwwoningen voor Baflo in de planning heeft en vijf voor Winsum.
Voor wat betreft de sloop staan in Ezinge vier woningen op de nominatie om in 2018 gesloopt te worden.

Bij thema wonen en zorg is er in Winsum, aldus Kramer bijzondere aandacht voor het werkveld zorg. De gemeente heeft een visie op wonen en zorg ontwikkeld. De wijzigingen op thema wonen en zorg betreffen de aard en volgorde van werkzaamheden.
In plaats van direct levensloopbestendig maken van woningen, wordt nu gekozen voor het eerst opplussen van woningen binnen de zones die in eerder stadium zijn afgesproken. Het precieze aantal op te plussen woningen moet nog worden bepaald. Wierden en Borgen heeft de financiële en organisatorische planning dusdanig gemaakt dat ze maximaal 100 woningen opplussen in 2018. Wierden en Borgen bepaalt, binnen het afgesproken gebied, welke woningen in aanmerking komen om opgeplust te worden. Hieraan liggen in eerste instantie technische voorwaarden en het strategisch voorraadbeleid van Wierden en Borgen aan ten grondslag. In de tweede plaats wordt gekeken of de bewoner van de woning behoefte heeft aan de aanpassingen die Wierden en Borgen doet. De definitieve uitvoering hangt verder af van de waarde en waardering van de omgeving, waarbij in Winsum wordt gekozen voor een aanpak op maat. Daarnaast heeft Wierden en Borgen een projectgroep gevormd die de voorbereiding en de uitvoering voor zijn rekening neemt en tenslotte zal Wierden en Borgen participeren in de bewustwordingscampagne van de gemeente.

Thema Duurzaamheid en kwaliteitsverbetering

Doelstelling van Wierden en Borgen is onder meer in 2018 conform planmatig onderhoud 212 woningen naar label B te brengen en in Winsum 50 CV-ketels te vervangen door warmtepompen. Verduurzaming is één van de speerpunten van Wierden en Borgen waardoor de woonlasten naar beneden gaan. Een speerpunt, dat GroenLinks wethouder Verschuren, bijzonder aansprak.

Woonlasten en betaalbaarheid

Voor de komende vijf jaar wordt rekening gehouden met een jaarlijkse huurverhoging van inflatie van plus 0,5% en de pilot huurkorting voor jongeren wordt in 2018 voortgezet.

Cookieinstellingen