Raad Winsum kiest voor veiligheid Onderdendamsterweg 

Foto: Belangengroep 'Kortsluiting Winsum niet temporiseren maar doorpakken'’
De gemeenteraad van de gemeente Winsum heeft donderdagavond het voornemen om een kortsluiting van de Onderdendamsterweg op de N 361 te temporiseren ondubbelzinnig afgewezen. Sterker nog, er is door een grote meerderheid in de raad ingestemd met reservering van het benodigde geld.
De politici waren het er over eens dat de Onderdendamsterweg onveilig is en dat er zo snel mogelijk iets aan gedaan moet worden.
Het debat ging niet over het ‘veiliger’ maken, het debat ging over de hoogte van het bedrag dat de gemeente moet investeren.
Meevaller van 1 miljoen?
GemeenteBelangen-fractievoorzitter Gerke Kersaan dacht een meevaller te presenteren. Volgens de financieel specialist van de lokalen was er een afspraak gemaakt met de provincie Groningen met betrekking tot het zogenaamde Rompakkoord, waarin was opgenomen dat de gemeente Winsum maximaal 2.750.000,00 euro zou moeten betalen. In verband met het niet doorgaan van de aansluiting Noorderhogebrug zou er voor Winsum een extra bedrag aan RSP- geld ter beschikking zijn gekomen van 1 miljoen euro. Kersaan had becijferd dat de gemeente dus aan 1.750.000,00 genoeg zou hebben en dat de provincie de rest zou bijpassen.
Bestuursafspraak 
Wethouder Bert Westerink zette Kersaan en de rest van de raad weet met beide benen op de grond.
‘Na het raadsbesluit over het Rompakkoord, dat genomen is op 12 november 2015, is de wereld verder gegaan’, zo antwoordde Westerink aan de raad ‘Er zijn nieuwe onderhandelingen geweest en daar is uitgekomen dat Winsum eventuele extra kosten voor deze kortsluiting voor haar rekening moet nemen en dat bij alle andere projecten de provincie eventuele meerkosten op tafel legt. Een prima afspraak voor Winsum.
De afspraak is vastgelegd in een bestuursafspraak, daar hadden de raadsleden van op de hoogte kunnen zijn.”
Schorsing
De politieke partijen konden er niet uitkomen en vroegen om een schorsing, die de voorzitter toestond.
 
Gezamenlijk voorstel
Na de schorsing werd het amendement van GemeenteBelangen ingetrokken. Delen van haar amendement werd ingevlochten in het gezamenlijke voorstel.
De kortsluiting gaat er komen. Welk tracé gekozen gaat worden wordt binnenkort bekeken. Er wordt met de provincie gesproken over de financiële afhandeling.
Belangengroep 
Dat de Onderdendamsterweg ‘veiliger’ gaat worden is mede te danken aan de belangengroep Kortsluiting Winsum niet temporiseren maar doorpakken.
De belangengroep wist met inhoudelijke argumenten binnen enkele dagen honderden mensen aan zich te binden via social media. Ook maakten afgelopen dinsdagavond enkele belanghebbenden gebruik van het inspreekrecht om de raadsleden op het juiste spoor te zetten.
Lees ook: https://winsum.nieuws.nl/nieuws/20171213/raad-onveilige-onderdendamsterweg-zo-snel-mogelijk-aanpakken/
Cookieinstellingen