Extra bevoegheden burgemeester bij overlast geen probleem

Foto: HogelandNieuws

UITHUIZEN – Dat de burgemeester meer bevoegdheden krijgt om in te grijpen in zeer overlast gevende situaties rond een woning, was voor niemand een punt. Enige zorg bij de SP-fractie was er over hoe de burgemeester de bevoegdheden gebruikt en waar ingrijpen op gebaseerd is.

Geestig was de bijdrage aan de discussie over de Algemene Plaatselijke Verordening waar de bevoegdheid van de burgemeester geregeld wordt: “Ik geef de burgemeester een tip mee. Laat overlastveroorzakers ook strafregels schrijven.”

Dirkje Voskuil van de SP ging in op het grijze gebied dat in deze verordening zit: “Wie bepaalt op basis van welke criteria er overlast is? Wat is overlast door vervuiling of verwaarlozing van een woning of een erf, hoe moeten wij dit zien? Wat voor de een overlast is, bijvoorbeeld rommelige erven, is voor de ander geen issue. En hoe zit het als er sprake is van verwarde personen, die de omgeving bedreigen? Deze persoon zal niet in staat zijn om de opgelegde maatregel te begrijpen. Dus nogmaals, hoe worden deze criteria bepaald en door wie?” Ook brak zij een lans om beter en zorgvuldig samen te werken met politie en andere instanties om eerst hulp te bieden en vooral niet lichtzinnig met de bevoegdheid om te springen.”

Burgemeester Van Beek benadrukte dat het gebruiken van de verordening het aller laatste is wat je als burgemeester doet. “Informele aanpak, bemiddeling, instanties moeten elkaar op de hoogte houden. En als dan niets meer help, komt deze bevoegdheid in zicht want het gaat natuurlijk uiteindelijk om de openbare orde en veiligheid. Ik wil benadrukken dat het gaat om situaties die zich ontwikkeld hebben en waar hulpverlening niet werkt. Als iets niet de Algemene Verordening is geregeld, kan de burgemeester niet optreden.”

Dezelfde verordening wordt ook aan de raden van de andere Hogeland-gemeenten voorgelegd.

Cookieinstellingen