Een kruiwagen vol vragen voor B en W

Foto: Archief Hogelandnieuws

UITHUIZEN – Het was hard werken voor de burgemeester en de wethouders van Eemsmond. De raadsleden, zo leek het, hadden een kruiwagen met vragen, kwesties voor het vragenuurtje, dat in Uithuizen gisteravond beter vragenuur kon heten.

Jan van der Wal, CDA, wilde weten of het College al had nagedacht over de problematiek van statiegeld op petflessen en zwerfvuil en of de gemeente zich niet moest aansluiten bij een Benelux alliantie hiervoor? Wethouder Harrrie Sienot liet weten dat het een kwestie is van pro’s en contra’s om wel of niet bij dergelijke allianties te gaan. In februari komt een standpunt.

Van der Wal vroeg naar de voortgang van de bouw van de brede school in Uithuizen, gezien de zwakke-beton-vloeren problemen? Wethouder Harald Bouman liet weten dat de onderzoeken tot nu toe  vertrouwen weken en dat de situatie niet zo rampzalig is als in de Eindhovense parkeergarage. Komende maand valt hier meer over te zeggen. Alie Spijk – CDA –  vroeg naar de pasjes voor mensen met speciaal vervoer. Daar staat geen einddatum op met als gevolg dat ze niet weten of ze wel of niet met het busje kunnen reizen. Er komt een nieuwe pas met betere communicatie over de rechten die men daar mee heeft, aldus de wethouder. En Harma Dost – ook CDA – sneed de kwestie aan dat de provincie 20.000 euro beschikbaar heeft gesteld voor een kwartiermaker die de zorgbehoeften moet inventariseren. Wethouder Sienot: ‘Het is nog te vroeg om plannen naar buiten te kunnen brengen.’

Voskuil van de SP bracht naar voren dat iemand die kwijtschelding van belastingen had aangevraagd in het kader van de WMO-wet, telefonisch werd geconfronteerd met wel vier medewerkers om zijn kwestie te behandelen. De wethouder kondigde aan dat er werk van wordt gemaakt.

Vers raadslid Herman Nunnink van D’66 wilde weten of het College al had nagedacht of het een optie is het Eemsmond-archief straks digitaal in het Groninger Archief beschikbaar te maken. Harrie Sienot: ‘Dit is een ingewikkeld probleem dat we in samenwerking met een reeks van gemeente aan het bekijken zijn. Hier hangt ook een financieel plaatje aan. Lya Groenewoud betreurde het dat de kledingcheque voor minima beperkt is geworden tot kinderen. Kan daar nog wat aangedaan worden? Wethouder Berends: ‘De raad heeft daar indertijd mee ingestemd. Er is geen ruimte in de begroting hiervoor.’

En daar waren nog vragen over. Het was een heerlijke raadsavond, met vele zaken die de burgers raken.

Tekst: Berto Merx

Cookieinstellingen