Blog wethouder Marc Verschuren, 14 februari 2018

Foto: WinsumNieuws

Ruimte!

Afgelopen zondagmiddag was ik in het kerkje van Den Andel. Niet mijn natuurlijke habitat, de kerk bedoel ik dan, maar dat gold voor meer van de aanwezigen in de overvolle kerk. In de kerk werd een boekje over een project naar de historie van Den Andel gepresenteerd. “Zoeken naar een verdwenen landschap” is de titel. Ook werd de film die van de zoektocht gemaakt is vertoond. Het mooie van zo’n presentatie is dat je zelf weer na gaat denken over wat je in Den Andel, of breder, het Hogeland aantrekt. Het landschap, de mensen maar ook de geschiedenis, het veroveren van het land op het water en de ruimte.

Toevallig had ik net een week ervoor het boek “schaduwkust” van Ineke Noordhoff gekregen en gelezen. Een boek over 4 generaties boeren in de Westpolder. In het boek wordt het leven op het Hogeland en de grote veranderingen die daar in vier generaties tijd plaats vonden beschreven. De strijd tegen het water is een belangrijk aspect in het boek en ook het land winnen op de zee, extra leefruimte creĆ«ren op het Hogeland.

Ruimte, een begrip dat in onze nieuwe gemeente centraal staat maakt onlosmakelijk deel uit van het Hogeland. Ruimte om, zoals vroeger in de Westpolder, land te winnen. Maar ook ruimte die daar nu gevraagd wordt voor toeristische ontwikkelingen. Ruimte die in Den Andel bevochten werd door de hippies in de jaren 70 om zichzelf te zijn. Ruimte die ik daar ook weer tijdens de bijeenkomst voelde door de grote verscheidenheid van de mensen.

Over diezelfde ruimte ging maandag een debat op twitter. Het bureau Dizain heeft 2 logo’s ontworpen voor de nieuwe gemeente Het Hogeland en daar mogen inwoners er eentje van kiezen. Een van de logo’s verbeeldt door middel van 5 kleurrijke piketpaaltjes de ruimte van het Hogeland. Op twitter werd vervolgens de ruimte genomen om daar, soms in niet mis te verstane bewoordingen, weer wat van te vinden.

Ik heb mijn keus voor een logo bepaald, ik ga voor de ruimte.

Cookieinstellingen