Futsal Winsum haalt uit in Drachten

DRACHTEN – Futsal Winsum heeft vrijdagavond met 2-10 gewonnen van Futsal Dragten. Anders dan de uitslag doet vermoeden, had de ploeg van Marc Krüger het lange tijd lastig met de Friezen, maar op de juiste momenten sloeg de koploper toe.

Futsal Winsum reisde zonder de zieke Sander Roorda en de wintersport vierende Michiel van Bolhuis af naar Friesland om het op te nemen tegen het ervaren Futsal Dragten. De thuisploeg koos ervoor om te starten in het sterkste blokje en daar had het eerste blokje van Winsum bestaande uit Björn Schutter, Erik van der Velde, Stijn Wymenga en Edu de Jonge Rosa duidelijk moeite mee.

Nadat de eerste waarschuwingsschoten waren uitgedeeld, was het binnen vijf minuten raak. Aaron Tahapary kapte Erik van der Velde uit en schoot de bal hard in de korte hoek. Van der Velde kon binnen een minuut was terug doen, maar hij raakte de bal bij de tweede paal niet helemaal lekker. Het was een leuk open duel waarin het tempo in het begin hoog laag. Daardoor werd het ook allemaal wat slordig. Bij Dragten kregen de beste spelers even rust en Winsum nam met het tweede blokje het heft in handen. Ulco Brinkhuizen, Stefan Bultena, Reinder Haaksema en David Albert Villalta combineerden er in rap tempo op los. Na acht minuten viel de gelijkmaker toen David Albert Villalta de bal na een intrap naar de tweede paal schoot. Dragten-verdediger Thommy Saya wist onder druk van Ulco Brinkhuizen niks beter te bedenken dan de bal achter zijn eigen doelman te tikken. Winsum ging direct door. Doelman Jelmer Hoekstra redde nog toen Albert Villalta op hem af kwam, maar na de intrap kwam de bal voor de voeten van Stefan Bultena die in twee instanties raak schoot door zowel de laatste verdediger als de doelman te poorten. De gasten raakten op stoom en kwamen ook direct op 1-3. Brinkhuizen veroverde de bal en bediende in een snelle counter Stefan Bultena op links. Die zag zijn voorzet nog deels onderschept worden, maar de meegelopen Brinkhuizen kreeg de bal voor de voeten en hij schoot beheerst raak.
Toen de sterkste spelers van de thuisploeg terug keerden, verloor Winsum, dat zelf ook vaak onrustig aan de bal was, toch weer de controle. Dragten kwam drie minuten voor rust terug, toen Winsum bij een langlopende aanval steeds net niet echt ingreep en oud-Leekster Eagles-speler Tim Hof de bal in de lange hoek schoot. Op een prachtig moment viel de 2-4, namelijk een paar seconden voor rust. Reinder Haaksema kreeg de bal gelukkig voor zijn voeten en kon alleen op doelman Hoekstra af. Hij kwam te ver aan de buitenkant, maar kreeg de bal nog wel bij Stefan Bultena die de bal al dan niet bedoeld klaar legde voor Albert Villalta. De jongeling schoot beheerst raak.

Na de pauze stond Winsum, dat vaak niet fel genoeg vooruit verdedigde direct weer onder grote druk. Doelman Reinder de Haan was echter op dreef en hij kreeg ook meerdere keren hulp van Björn Schutter die een paar keer goed in de weg lag. De bezoekers bleven met kunst en vliegwerk overeind en kwamen zelf weinig aan voetballen toe. De Winsumers kwamen zelfs zo weinig op de helft van de Friezen dat het licht aan die kant van de sporthal spontaan uitviel en het duel even stil gelegd moest worden.
Na de korte onderbreking ging het weer beter met de bezoekers. Die op advies van de grensrechter – arbiter Van Dooren had al een doeltrap gegeven – alsnog een corner kregen. ,,Corner vier”, riep trainer Krüger en die stond schijnbaar nog niet in het boekje van de thuisploeg. Reinder Haaksema schoot droog raak en zorgde daarmee voor opluchting. Toen diezelfde Haaksema even later vanaf links een niet te missen kans bood aan David Albert Villalta was het duel een kwartier voor tijd beslist.

In de laatste vijftien minuten geloofde de thuisploeg het wel en kregen de bezoekers alle ruimte de score verder uit te bouwen. Na een snelle uitval zorgde Erik van der Velde bij de tweede paal voor 2-7. Hierna gingen Stijn Wymenga en Ulco Brinkhuizen en samen vandoor en maakte Wymenga de 2-8. De 2-9 was van grote schoonheid. Edu de Jonge Rosa trok mee ten aanval en zag de keeper ver zijn goal uit komen. De Jonge Rosa kapte halverwege de helft van de tegenstander terug, wipte de bal op en deponeerde de bal met een uiterst secure lob in het lege doel. Ook de supporters van de thuisploeg konden deze goal waarderen.
De tiende goal leek ook in aantocht, maar David Albert Villalta miste van een halve meter en Reinder Haaksema koos ervoor om de bal niet in het lege doel te schuiven, maar nogmaals breed te spelen. Dit irriteerde de Friezen duidelijk een beetje en David Albert Villalta kreeg een forse schop van oud-Winsums-speler Arnaud Donker. Terwijl Dragten nog stond te slapen schoof aanvoerder Ulco Brinkhuizen de bal in het lege doel.

Het enige smetje was dat de thuisploeg op het eind wel erg veel ging zeuren op arbiter Arthur van Dooren. Dit leverde Sander Germeraad na de wedstrijd nog een directe rode kaart op.

Winsum blijft koploper achtervolgd door LTC dat één verliespunt minder heeft. Winsum speelt vrijdagavond om 20.10 uur thuis tegen Emmeloord. Op 2 maart staat de topper tegen LTC op het programma.

Verslag: Kornelis Prins