De geboorte van een schilderij door Henk van Donk

SAUWERD – De 55 plussers van de stichting ASW 55+ kregen vanmorgen in het dorpshuis Ubbegaheem de ‘geboorte’ van een schilderij te zien.

Een kleine 40 aanwezigen volgden de verrichtingen van kunstschilder Henk van Donk uit Sauwerd. Hij demonstreerde hoe een schilderij opgezet kan worden aan de hand van een foto. Hij gaf daarbij, na eerst zijn levensloop uit de doeken te hebben gedaan, uitleg over het een en ander, zoals het gebruik van verf, kwasten, plamuurmesjes etc.

Over Henk van Donk.

“Henk van Donk (Leiden 1956) volgde zijn opleiding voor tekenen en schilderen aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den haag.
2002 afgestudeerd aan de KABK voor tekenen en schilderen
2002-2004 diverse studies voor verstandelijk gehandicapten
2004-2009 studie Orthopedagogiek aan de Universiteit te Leiden
2009 afgestudeerd Master Orthopedagogiek
vanaf 2009 tot heden veel operaties i.v.m. mijn gezondheid
2016 donornier van partner ontvangen
Hoe het allemaal begon.
Het is moeilijk uit te leggen waarom ik ben gaan schilderen. Het is iets wat als kind uit mij kwam. Ik wilde schetsblokken, houtskool, tekenvoorbeelden, verf en kwasten voor mijn verjaardagen en sinterklaasfeesten. Ik had geen kunstenaars als voorbeeld en kwam nooit in musea. Toch wilde ik het joodse bruidje van Rembrandt naschilderen om te oefenen. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Het liep als een rood draadje door mijn leven. Ik geloof dat het 1997 was en ik zat op een schilder club in Gouda. Ik merkte dat ik meer wilde als dat en ging op onderzoek uit. Ik kwam uit op de kunstacademie in Den Haag. Ik heb toelating gedaan en werd zowaar afgewezen. Zij vonden dat ik al kunstenaar was. Teleurstelling natuurlijk maar ik ben toen een voorbereidend jaar gaan doen en ging naar de vrije academie in Den Haag. Een aparte wereld was dat daar in mijn beleving. Gaandeweg kwam ik erachter dat ik nu pas aan het proeven was van de toenmalige kunstwereld. Er ging een wereld open. Uiteindelijk wel toegelaten en was ik een gretige leerling. Driedimensionaal werken was ik heel goed in en maakte interessante beelden. Daar moest ik in afstuderen vonden de leraren maar ik koos voor tekenen en schilderen”.

Het -bijna- eindresultaat.

Het was voor velen een boeiende en leerzame ochtend.

Foto’s: Auwert Postmus

Tekst: Auwert Postmus/Henk van Donk

 

Cookieinstellingen