Ook HHC-leerlingen komen er niet uit in Winsum

WINSUM – Dinsdagmiddag zat de raadszaal van Winsum vol met leerlingen van Het Hogeland College, locatie Warffum. Zij mochten even proeven aan de lokale politiek.

Gemeenten krijgen regelmatig verzoeken van scholen die op bezoek willen komen op het gemeentehuis. ProDemos, Huis voor democratie en rechtsstaat, ziet in zo’n bezoek een uitstekende kans om de leerlingen meer te vertellen over de werking van de lokale politiek. De raadzaal is hiervoor de stimulerende entourage. In het programma is ook een rol weggelegd voor de gemeenteraadsleden.
Doel
Leerlingen wegwijs maken op het gemeentehuis en kennis laten maken met de lokale politiek. Daarnaast ondersteunt het programma het onderwijs bij de opdracht om actief burgerschap te bevorderen.
Doelgroep
Het is bestemd voor leerlingen in het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. De leerlingen krijgen een gevarieerd en actief programma aangeboden, afgestemd op het onderwijsniveau van de groep.


Agendapunt
Deze middag kwamen de ‘wethouders’, twee leerlingen, met een voorstel: het organiseren van een festival voor de jeugd, om de saamhorigheid te stimuleren.
De aanwezige ‘partijen’, ook bestaande uit scholieren, welke waren ingedeeld door gastdocent Edwin Siebert (student Nederlands Recht en Nederlandse Taal & Cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen), konden daarop reageren in het eerste termijn. Hierna schorste de voorzitter van deze middag, Jan Willem Nanninga (PvdA), de vergadering en gaf daarmee de partijen de mogelijkheid om de ‘geschillen’ te bespreken, om in het tweede termijn met definitieve standpunten te komen. De leerlingen konden daarbij gebruik maken van Arie Molenhuis (CDW 2.0) en Ab Bruining (GroenLinks). De raadsleden gaven de leerlingen interessante tips. Griffier Jelte van der Meer volgde het gebeuren zichtbaar met plezier.

Uiteindelijk kwamen de partijen er niet uit, niet voor het eerst in Winsum, en kregen de ‘wethouders’ de opdracht om bij de eerstvolgende ‘raadsvergadering’ met een nieuw voorstel te komen.

Reactie van mentor Marjolijn Pauw: “De leerlingen hebben een leuke en leerzame middag gehad!”

 

 

 

Cookieinstellingen