Renovatie centrum Winsum: een grote gedeelde ruimte

Het huidige dorpsplein in Winsum.
Het huidige dorpsplein in Winsum.
Foto: Berto Merx

WINSUM – De grootschalige opknapbeurt voor het centrum van Winsum gaat ongeveer 1 miljoen euro kosten. De gemeenteraad moet zich in juli buigen over het plan dat woensdagavond werd gepresenteerd. Detail: er komt een trapje om vanaf het dorpsplein naar de molen te kunnen.

De opknapbeurt maakt deel uit van de vitalisering van de dorpskern, in samenhang met de plannen voor het Boogplein. Kenmerk van de opknapbeurt is de invoering van shared-space, gedeelde ruimte, voor voetgangers, fietsers, auto’s en parkeerplaatsen.. Het betekent vooral dat stoepen worden verlaagd.

In het plan wordt het straatbeeld van de Hoofdstraat O. doorgetrokken naar de Hoofdstraat W tot aan de bocht bij de huidige winkel Fluitekruid. “Ik ga me er sterk voor maken dat het resterende stuk daarna ook onderhanden wordt genomen, zegt Rob Menkveld, die het project moet trekken.

Het klinkerpleintje, het dorpsplein, verdwijnt en wordt met de Regnerus Praediniusstraat op gelijk niveau getrokken. Er komt een trap aan de Praediniusstraat naar de windmolen om deze toeristisch bereikbaarder en aantrekkelijker te maken. De aansluitende  G. Reindersstraat wordt eveneens shared-space.

De Hoofdstraat O.

Het straatbeeld is donker rood, van ongeveer dezelfde stenen als de Hoofdstraat O. In het midden van de weg loopt de goot voor de afvoer van het regenwater. Hiermee is, zo is de bedoeling van het ontwerpbureau MUG, het aanzien van het centrum éen geheel, in combinatie met het Boogplein dat eveneens donker rood bestraat wordt, met gedeelde ruimte voor het verkeer.

Het plan moet nog naar de gemeenteraad die er een bedrag van 1 miljoen voor op tafel moet leggen.

Cookieinstellingen