Prachtige Paardendag 2018, ondanks vervelend incident

UITHUIZEN – Op het terrein Dingewold, naast de Menkemaborg, werd zaterdag de 20e editie van de Paardendag gehouden. Het werd een fantastische middag, al was het begin toch wel even schrikken toen twee paarden met koets door het hekwerk gingen.

Na het openingswoord van burgemeester Marijke van Beek was het de beurt aan de tweespannen met prachtige uitgedoste menners en passagiers. Aan het eind van de tweede ronde langs het publiek ging het mis.

De paarden zijn niet meer te houden……………met chaos tot gevolg

De zeer geschrokken koetsier na afloop: “Het jongste paard, een 4 jaar oude merrie, verstapte zich en werd wild. Het andere paard, haar 17 jaar oude ‘oma’, reageerde daarop en begon te bokken. Toen was er geen houden meer aan. Gelukkig is er niemand gewond geraakt, maar het had veel erger af kunnen lopen.”

Daar had de man gelijk, want de paarden ramden door de dranghekken, waarachter ook een man in een scootmobiel zat. De man viel en kwam er met de schrik van af. Z’n voertuig daarentegen raakte beschadigd, evenals het dranghek en de koets. Ook de frisdrankkraam moest het ontgelden en ging gedeeltelijk tegen de vlakte. Er deden zich – wonder boven wonder – geen persoonlijke ongelukken voor. Wel kregen de paarden nog bezoek van een opgeroepen dierenarts, aangezien één paard bij het linker voorbeen bloedde.

Nadat de rust was hersteld werd er verder gegaan met het programma, dat verder vlekkeloos verliep. Het polka-gehalte van James Last was groot deze middag en de Amboß Polka – die hoort erbij – schalde dan ook meerdere malen door het luchtruim in Uithuizen-Oost.

Het vervolg van het programma

Op dat programma stonden nog demonstraties, shows en wedstrijden. Mennen ,springen, dressuur en show wisselden elkaar af. Met de aanstaande herindeling naar gemeente Het Hogeland, was het de laatste keer dat het evenement in de gemeente Eemsmond werd gehouden. Daarom had burgemeester Marijke van Beek – met hoedje, zoals dat bij zo’n evenement hoort – haar vakantie verschoven, om deze speciale dag te kunnen openen.

Hoedjes horen erbij, ook voor burgemeester Marijke van Beek

In het kader van ‘Eemsmond adieu’ had de V.v.V Pierre Fleury weten te contracteren en gaf daarmee een Frans tintje aan de Paardendag. De showman uit het land van stokbrood, kaas en wijn, kwam met acht paarden binnen de hekken en liet ‘plezier tussen mens en dier’ zien. Met slechts een zweepje – maar ook zonder – wist hij de edele dieren tot ‘kunstjes’ te verleiden, dit tot groot vermaak van de vele aanwezigen.

Rondom het terrein naast de Menkemaborg was er verder nog meer te doen, waaronder pony rijden, een springkussen, Joep de clown en diverse kraampjes.

Cookieinstellingen