Het mysterie op de wierde ontrafeld

EZINGE – Elke 1e zondag van de maand zijn kinderen van harte welkom in het museum Wierdenland voor een leuke activiteit.

Op zondag 5 augustus kon een geheim worden opgelost: het Mysterie op de Wierde.

Het geheim kon alleen worden opgelost door kinderen door op zoek te gaan naar de schat op de wierde.

Voor deze middag hadden zich zeven kinderen aangemeld, jammer genoeg lwamen er twee niet opdagen. De vijf aanwezige kinderen stortten zich met overgave op een viertal opdrachten. Eerst werd een korte film vertoond over het leven op een wierde. Daarna werd aan de hand van een maquette uitleg gegeven aan de kinderen (en de aanwezige ouderen) wat nu eigenlijk een wierde is en waarom.

Daarna werd begonnen met de opdrachten: planten zoeken met een microscoop, proeven, ruiken en voelen van van bv. jam, honing en waar dat van gemaakt werd (en wordt), botjes zoeken met gaatjes enz. Zo konden de kinderen ontdekken hoe de mensen vroeger op de wierden in de omgeving van Ezinge hebben gewoond, wat ze aten en waar ze van leefden. Na ieder onderdeel ontvingen de kinderen een puzzelstuk. De vier puzzelstukken vormden samen een schatkaart.

Met die kaart in de hand konden de kinderen in de tuin van het museum op zoek gaan naar de schat: een kistje. Na het vinden van het kistje werd die binnen met een sleutel geopend. De schat bestond uit diverse zakjes met (oude) zaadjes en een bon voor een ijsje. Ook waren er nog oude recepten.

De middag was niet alleen leerzaam voor de kinderen, ook voor de aanwezige ouderen.

Voor de kinderactiviteiten van het museum voor 2018 klik hier.

.Voor alle overige informatie: Museum Wierdenland

Tekst en foto’s: Auwert Postmus

 

 

Reacties

gallery
114940
EZINGE – Elke 1e zondag van de maand zijn kinderen van harte welkom in het museum
https://winsum.nieuws.nl/nieuws/20180806/mysterie-op-wierde-ontrafeld/
2018-08-06T07:14:40+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/382/2018/08/05165438/IMG_4334.jpg
Nieuws