55 plussers uit Winsum voor de 50e keer op reis!

Woensdag 29 augustus was het voor de 50e keer dat de reiscommissie van de Gecoördineerde Ouderenwerk Winsum (GOW) een uitstapje voor de 55 + organiseerde.

De reiscommissie bestaande uit Willy van der Veen, Fre de Graaf, Frouk Bolhuis en Jan Pieter Ritzema (zie bovenstaande foto) hadden deze keer gekozen voor een nostalgische dagreis in onze eigen provincie met een heel kort overstapje naar onze oosterburen.Er hadden zich zoveel mensen aangemeld dat een normale touringcar te klein zou zijn, en om niemand teleur te stellen werd besloten een dubbeldekker van Arriva in te zetten.  Arriva was in 1e instantie huiverig om een dubbeldekker voor deze leeftijdscategorie te gebruiken en hadden hier ook totaal geen ervaring mee. Maar ondanks hun bezwaren lukte het de reiscommissie prima om iedereen van een goede zitplaats te voorzien.Om 09.00 u. vertrok de bus met chauffeur Klaas Bron uit Jonkersvaart vanaf de parkeerplaats achter de Albert Heijn om in de richting van het mooie Westerwolde te rijden.

Om 10.00 u. kwam het gezelschap in Sellingen aan bij de kloosterboerderij De Bleyenberg. (foto 003) Deze zeer fraaie kloosterboerderij is pas 5 jaar oud en destijds helemaal gebouwd met kloostermoppen uit Hongarije. De veestapel van 70 stuks bestaat uit de prachtige Groninger blaarkoppen. Helaas tegenwoordig een vrij zeldzaam ras geworden. Volgens boer Peter Kuijer zijn er maar 1700 blaarkoppen meer. Tegenwoordig gaat het de moderne boer helaas alleen om de melkproductie. De bedrijfsvoering hier is echter 100% biologisch. Geen kunstmest en men melkt met een melkrobot, en de blaarkop koeien kunnen zelf de keus maken of ze binnen of buiten willen zijn. Na een geweldige inleiding met veel humor, en een korte film over het vroegere Kloosterboerderij (voorwerk) van boer Peter, werden de Winsumers in staat gesteld zelf een kijkje te nemen in de fraaie stal en kon men het winkeltje bezoeken.

      

Om 12.00 u. gingen de Winsumers weer in de bus maar nu ging ook Henk Opheikens mee, een bekende gids uit de regio Westerwolde. Via een leuke Westerwoldse route gingen we naar Blijham voor een koffietafel in restaurant “De Oude Wapen”. Onderweg vertelde Opheikens het gezelschap veel over de geschiedenis van Westerwolde zoals de ontginningen. In “ De Oude Wapen” kreeg het gezelschap een heerlijke lunch met naast brood een heerlijk soepje en zelfs een bal gehakt.

Na de uitgebreide koffietafel vertrokken de Winsumers met gids Henk Opheikens weer aan boord richting Bellingwolde en Vriescheloo voor de zogenaamde smokkelroute. De gids vertelde leuke verhalen over de fraaie boerderijen, de polders en de vroegere ruilverkavelingen. Natuurlijk ook over de vroegere smokkelroutes van boter en sterke drank. Chauffeur Klaas Bron liet zijn ervaren stuurmanskunsten zien door met de dubbeldekker via sluip en kruiproutes het gezelschap heelhuids en schadevrij weer naar Blijham te brengen, alwaar de gids weer uit kon stappen

Vervolgens werd de reis voortgezet richting Hoogezand, waar een bezoek gepland stond aan het Nationale busmuseum. Voor de doelgroep een fraai stukje nostalgie door de aanwezige oude bussen. Een feest van herkenning door een oude nog te restaureren bus uit 1947 van de Marnedienst , een ESA bus, oude bussen van de GADO en voormalige stadsbussen van Groningen en Assen. De meeste aanwezige bussen hier zijn uit de bouwjaren 50 en 60 van de vorige eeuw.

Frappant is te zien hoeveel verschillende bus ondernemingen er alleen al uit het noorden destijds waren zoals De Marne, Roland, ESA, DAM, GADO, EDS, FRAM, DVM, OAD, Keen Tours en nog vele anderen.

Om 17.00 u. vertrok het gezelschap richting Aduard naar Hotel Aduard alwaar de familie Kingma een heerlijk 3 gangen menu voor het reisgezelschap had klaargemaakt.

Moe maar zeer voldaan en met een volle buik werd om 20.00 u. de terugtocht naar Winsum ingezet, alwaar de aanwezigen op 3 verschillende punten werden afgezet.

 

Namens de reiscommissie G.O.W. Jan Pieter Ritzema

Cookieinstellingen