Tweede Kamerlid Henk Nijboer op bezoek in Bedum

Foto: Youtube

BEDUM – Zaterdag 1 september komt 2e Kamerlid Henk Nijboer van de PVDA op bezoek in Bedum. Hij zal met enkele bewoners uit de Zeeheldenbuurt en Huurdersfront in gesprek gaan over de problematiek in de buurt.

De woningen in de Zeeheldenbuurt voldoen, net als in de Professoren- en de Borgenbuurt in Bedum, niet meer aan de moderne eisen qua veiligheid & milieu en staan al lange tijd in de planning voor groot onderhoud.

Bedum werd tussentijds getroffen door een paar behoorlijke aardbevingen. Vooral in de Zeeheldenbuurt lijken sommige huurwoningen toch behoorlijk meer schade te hebben opgelopen vanwege de gaswinning, dan in eerste instantie gedacht werd. Centrum Veilig Wonen heeft veel schade toegekend aan de leeftijd van de gebouwen, terwijl er een breuklijn vlak buiten Bedum zit. Meerdere bewoners beweren dat de schade na elke aardbeving is toegenomen en deze trend zich nog steeds voortzet.

Foto: Huurdersfront Bedum

Vanwege de langdurige onduidelijkheid rondom de onderhoudsplannen en de enorme controversie rondom één van de eventuele opties, kwamen een aantal bewoners in beweging en hebben ze Huurdersfront opgericht. De bewoners willen geen halve maatregelen, maar hele oplossingen en hebben niet zo’n boodschap aan een slager die zijn eigen vlees keurt. “Omdat de woningen kapot zijn betaalt de NAM maar gewoon mee aan nieuwbouw. Ik hoef geen met nep stenen beplakt ultradun muurtje aan de buitenzijde waarmee het voor de buitenwereld heel wat moet lijken, terwijl de binnenkant van de woning nog steeds net zo beschadigd is als voor de operatie. Wie wil je voor de gek houden? Mij in elk geval niet”, aldus een bewoner van de Zeeheldenbuurt.

Wierden & Borgen heeft de bewoners van alle drie buurten inmiddels toegezegd dat een extern bedrijf de schade zal gaan beoordelen en met een conclusie zal komen. Aan de hand van de uitkomst van dat onderzoek, zal worden besloten in welke vorm het groot onderhoud zal worden uitgevoerd.

Aanstaande zaterdag zullen enkele bewoners de heer Nijboer alvast de schade laten zien. Vanaf volgende week zullen de woningen aan een bouwkundige inspectie worden onderworpen. In het laatste kwartaal van dit jaar zullen de huurders precies te horen krijgen, hoe de toekomst van hun buurt en hun woning er uit zal komen te zien.

Cookieinstellingen