Jippie! Weer naar school!

Foto: publiek domein

Dit jaar ga ik ècht beter opletten, nu ga ik eens niet vergeten mijn huiswerk te maken èn begin ik op tijd met leren voor een toets.

Het jaar begint met een schone lei. Of eigenlijk, met een bijna lege agenda, strak gekafte boeken, lege schriften en goede voornemens. Alles is nog mogelijk: de cijferlijst is leeg en na een lange vakantie is je stress-emmer dat hopelijk ook.

Hier zijn een paar tips voor scholieren (en anderen) om het nou eens echt anders te gaan DOEN in plaats van het bij mooie voornemens te houden.

  1. Zoek een buddy –  Doe je het alleen, dan geloof je zo weer eigen slappe smoesjes (ook al zijn ze écht waar) om dan toch weer in je valkuilen te donderen. Bel of app 1x per dag/week om door te geven wat er is gelukt en wat niet en je nieuwe plannen. Dwing jezelf om er niks van te vinden. Dit is wat het is. Punt.
  2. Schrijf het op –  Met een pen en op papier. Ouderwets, tuurlijk, en hou vooral magister bij, sla je documenten op in de cloud, maar schrijf je afspraken/toetsen/huiswerk/woordjes ook op met een pen in een echte agenda. Het mes snijdt aan twee kanten, want door het op te schrijven onthoud je het beter èn je hebt gelijk een duidelijk overzicht van wat er staat te gebeuren. App een fotootje van je agenda met alles er in naar je buddy.
  3. Let op in de klas – Echt, het scheelt minstens 50% leertijd als je oplet tijdens de lessen. Je zit daar nou toch en wat je nu onthoudt hoef je straks niet meer te leren. Kun je dan iets leuks gaan doen. Verzin iets om jezelf bij de les te houden. Vraag of degene naast wie je zit je af en toe prikt met een speld, of teken een dikke stip op je hand, of spreek af dat je minstens twee keer per les een vraag stelt, of…
  4. Maak een planning – Plan van tevoren in wanneer je gaat leren voor welke toetsen. Schrijf het op! Plan, zodra je achter je bureau zit, in voor welke vakken je van hoe laat tot hoe laat gaat leren. Dus echt: van 17:30 tot 18:00 Frans, van xx tot xx YZ etc. Bizar en weird en werderom ouderwets, maar het werkt!
  5. Gebruik een kookwekker – Gun jezelf kleine pauzes tijdens het leren. Gebruik een ouderwetse kookwekker en dus NEE NIET je telefoon om de leer/pauze-tijden op te delen.  Als je voor je aan je huiswerk begint een planning maakt helpt een kookwekker je om je daar aan te houden.

Dan nog even een vraag: Waarom leer je eigenlijk?

Waarom leer je? Voor een hoog cijfer? Waarom wil je per se een hoog cijfer? Waarom blijf je niet lekker relaxed een jaartje zitten? Dan haal je toch geen diploma? Dan maar minder geld verdienen, dan maar …. Wat maakt jou het uit. Serieus. Wat maakt het uit, het is jouw leven!

Nou? Wat maakt het uit? DAT is je drijfveer. Schrijf dat ergens op en als je weer eens een smoesje voor jezelf bedenkt, denk daar dan aan. En KIES.

Dat laatste is eigenlijk het belangrijkste, dat je leert kiezen. Kies je voor nu en lekker of lange termijn en nu even doorbijten? Het één is niet beter dan het ander, zo lang je maar bewust kiest en niet àltijd hetzelfde. Altijd maar nuttig zijn en doorbikkelen daar krijg je een burn-out van en van altijd maar spelen krijg je spijt. Merk je dat je vastloopt? Loop dan bovenstaand lijstje eens door en begin bij punt één: doe het niet alleen!

Nou, ik durf te wedden dat je het meeste al wist. Best veel open deuren, hè? Nu nog doen. Dus: ik daag je uit om NU de kookwekker op 5 minuten te zetten, ja NU.

Ga dan! Kom op, wees geen watje! TOP!!

En dan: 1. Drie mensen op te schrijven met wie je zou kunnen gaan buddyen en één daarvan te appen en te vragen, en 2. Een planning te maken van je huiswerk van één dag deze komende week.

SUCCES dit schooljaar!

(Wel gelezen maar nog niks gedaan? Doe het dan NU 😉 – het is nooit te laat voor nu)

Femke Wester Huiswerktrainer http://femkewester.nl/HuiswerkHelder.html

Cookieinstellingen