Expositie twee kunstenaars in kerk Adorp

ADORP – Zaterdag 22 september 2018 opende Bé Kuipers uit Sauwerd de expositie van Maureen Butter (keramiek) en Minne Onnes (schilderijen) met het voorlezen uit eigen werk.

Bé is bekend van het schrijven van korte verhalen in de Grunneger toal.

Maureen Butter : Maureen is bioloog en glaskunstenaar. Sinds haar pensionering bij de Rijksuniversiteit Groningen houdt zij zich 100% bezig met glasfusie en kilncasting, technieken waarbij het glas gevormd wordt in een oven. Haar materiaalgebruik ademt originaliteit, waarbij de eigenschappen van glas, transparantie, glans, kleur, weerspiegeling en oppervlaktestructuur alle tot hun recht komen. Glas fascineert. Glas is bevroren licht. Glas betovert. In voorbije eeuwen was glas een uiterst kostbaar materiaal. Dat kostbare van glas probeert zij te vangen in haar werk. Naast het leren van nieuwe technieken door middel van workshops houdt Maureen Butter van experimenteren. In haar werk, dat vooral geïnspireerd is op natuur en spiritualiteit, laat zij haar handen leiden door gevoel en intuïtie. “Een goed kunstwerk maakt zichzelf.” Haar ideaal is kunst, die een harmoniserende en helende uitstraling heeft.

Minne Onnes: Minne is de zoon van de in Noord-Oost Friesland en vooral op Schiermonnikoog bekende kapitein van de veerboot en tevens zeeschilder Klaas Onnes. Hierdoor waren verf, penseel en doek voor Minne Onnes vanaf zijn prille jeugd vertrouwde attributen. Liefde voor het schilderen is één ding. Kiezen voor het vak en je brood ermee verdienen is wat anders. Minne Onnes werd op zijn zestiende matroos bij de kustvaart. Ook heeft hij gevaren op de Willem Barentsz. Daarna oefende hij verschillende ambachten uit, totdat hij alsnog besloot om te gaan studeren aan een kunstacademie. Hij is dan al 49 jaar. De academie werd A.B.K. Minerva te Groningen. Direct na zijn academietijd (1984 – 1989) exposeerde hij met succes. Minne Onnes is net als zijn vader bezield door de zee. De kracht van zijn werk ligt in de meer abstracte werken, waarin hij het letterlijke zeegezicht loslaat en de natuurelementen in de kern van de beweging op grote doeken naar voren brengt. Hierbij speelt de romantiek duidelijk een belangrijke rol. Zelf zegt hij over zijn werk: “Mijn werkwijze is een impressionistische weergave van de zee en het wad, waarin ik mijn gevoelens ten opzichte van de maatschappij en mijn omgeving probeer weer te geven met de hoop dat de beschouwer er iets van zichzelf in terug kan vinden”. Inmiddels is hij een vermaard kunstenaar en is zijn werk erg gewild. Vele lovende kritieken in kranten en tijdschriften getuigen van zijn capaciteiten.

De expositie is op 23, 29 en 30 september 2018 van 14.00 tot 17.00 uur te bezoeken, de toegang is gratis.

Cookieinstellingen