Mat debat bij Platform Economische Zaken Het Hogeland

HET HOGELAND – Organisatie Platform Economische Zaken Het Hogeland i.o. organiseerde maandagavond, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 november aanstaande, een lijsttrekkersdebat in de Blauwe Schuit te Winsum. De lijsttrekkers van alle politieke partijen waren aanwezig.

De organisatie had gekozen om een aantal, van tevoren bekendgemaakte, stellingen aan de lijsttrekkers voor te leggen.Gespreksleider Peter van Dijken peilde voor het debat de samenstelling van het publiek. Er waren iets meer ondernemers dan politici, maar groot was het verschil niet. Van Dijken wilde óók nog weten of de bezoekers al zeker wisten op welke partij ze gaan stemmen, bijna iedereen, weg waarde van het debat.

Echt grote verschillen kwamen niet uit het debat. De lijsttrekkers vinden elkaars standpunten duidelijk,  overwegend realistisch en wel aardig. Ze vinden elkaar aardig en knikken bemoedigend wanneer de ander een punt maakt. Van strijd geen sprake!

Enkele opmerkelijke uitspraken:

– GemeenteBelangen Het Hogeland- lijsttrekker Eltjo Dijkhuis vergat bij het opsommen één van de huidige gemeentes (is ook terug te zien op de kandidatenlijst van zijn partij), maar De Marne hoort er toch echt bij.

– Hogeland Lokaal Centraal wil een aantal bedrijventerreinen in Het Hogeland uitbreiden, maar vindt de regelgeving ‘knellend’.

– Volgens GroenLinks lijsttrekker Anne Marie Smits geeft de verhuizing van het Zeehondencentrum uit Pieterburen ‘een hoop rust in het dorp’.

– Kristel Rutgers (CDA) wil ruimte geven aan de ondernemers om met betrekking tot zondagsopenstelling hun eigen afweging te maken. Geen kwestie van moeten maar eigen keuze.

Al met al een tam debat. Verkiezingen zijn er zodat de kiezers een richting kunnen duidelijk maken. De partij waarvan de standpunten het beste bij hen passen naar voren te stuwen, maar dan moeten er wel verschillen tussen de partijen zijn en die kwamen maandagavond niet aan de oppervlakte. Zonder verschillen, zonder uitgesproken standpunten zijn verkiezingen niet eens nodig. Een zakencoalitie van 9 partijen scheelt dan veel werk, energie,  tijd en geld. De politici hebben nog iets meer dan een week om zich te onderscheiden, we zijn benieuwd!

 

 

Cookieinstellingen