Vrijwilligers Bedum in het zonnetje gezet

BEDUM – Donderdagmiddag zorgde theatergroep Auth & tiek voor een warm welkom voor bijna 70 vrijwilligers uit de gemeente Bedum. Terwijl de gasten over een rode loper Grand café Koning binnen liepen werden ze toegejuicht door de acteurs, die daarbij leuk uitgedost, met bosjes goudglitter zwaaiden. Voor vrijwilligers hoeft die poespas meestal niet zo, maar op deze speciale vrijwilligers- verwen- middag genoten de meesten toch zichtbaar van deze vrolijke entree.

Esther Pleizier van Vrijwilligerswerk opende de middag en kon bijna 70 vrijwilligers verwelkomen. Na haar lovende woorden konden de gasten zich tegoed doen aan de heerlijke hapjes.
Heren van Humanitas
Kasper Blauw en Frits Krieger, vrijwilligers bij Humanitas, hebben net wat heerlijkheden op hun bordjes liggen, maar vertellen graag even over hun ‘werk’.
“We zijn vrijwilligers bij Humanitas Het Hogeland. Een organisatie die mensen helpt op diverse terreinen. We helpen mensen die financiële problemen hebben of moeite hebben met het financiële overzicht. We komen meestal met hen in contact via de gemeente of Mensenwerk Hogeland. We proberen de financiën op orde te krijgen of doen het voorwerk voor een lening bij de Kredietbank of een schuldsanering.
In Het Hogeland, vooral in Eemsmond, zijn schrijnende gevallen. Mensen die absoluut niet kunnen rondkomen. We hebben wel eens op vrijdagmiddag een noodpakket bij de Voedselbank moeten regelen omdat mensen écht niets te eten hadden.
Ondanks alle ellende is het dankbaar werk en als je mensen kunt helpen, geeft dat een goed gevoel.
Als u een artikel schrijft: we hebben nog bestuursleden en vrijwilligers nodig. Nu Het Hogeland het werkterrein is wordt het werkgebied wel erg groot om onze cliënten te bereiken.
Naast de financiële hulpverlening hebben we óók een afdeling taal en organiseren we ‘vriendschappelijke huisbezoeken’. Deze middag zien we als een blijk van waardering. Op deze wijze hebben we dat nog niet meegemaakt in Bedum.”
Dames van de WereldWinkel 
Aan een gezellige tafel vol met hapjes zitten de dames van de WereldWinkel Bedum. De winkel bestaat al ruim 40 jaar en is begonnen met een kraampje op de markt. “Eigenlijk zijn we dus begonnen als kraamvrouwen” grapt één van de dames.
Nettie ontpopt zich aan de woordvoerder, de anderen Anneke, Wilma, Ali, Connie en Jeanette vullen af en toe aan, maar hebben toch nét iets meer oog voor de hapjes.
“Ja, de WereldWinkel bestaat al heel lang. Was het eerst, zo dacht men, voor de mensen met geitenwollen sokken, de laatste jaren is het publiek heel divers, net als bij andere winkels. Het bezoek kan wel wat beter, het is wel eens drukker geweest.
Deze middag is erg leuk, er spreekt waardering voor de vrijwilligers uit.”
De drie gezusters 
Op het bovenste gedeelte van het Grand- Café nog een tafeltje met heerlijke versnaperingen en gezellige, vriendelijke dames. Drie zussen: Renate, Ina en Ella, en Kim, óók familie ofzo?, maar geen zus.
De zussen doen al heel lang vrijwilligerswerk: 9, 24 en 40 jaar. “Ach, als je stopt met het één,  komt er altijd weer iets anders.”
Ze werken niet met elkaar. Eén is vrijwilligster bij Alegunda IIberi, één bij de EHBO en één bij SHeeren Loo. “Leuk al die verschillende werkzaamheden,  hebben we altijd wat te praten.”
Als uw verslaggever vraagt waarom er zo weinig mannen op de verwen- middag zijn afgekomen (hij heeft er zes geteld) is het antwoord van de zussen eensluidend: “De mannen doen veel vrijwilligerswerk bij de sportverenigingen en die organiseren zelf vrijwilligersfeestjes.
Deze middag is erg leuk, maar de communicatie had wel iets beter gekund. Wij hebben het van elkaar gehoord, anders hadden we het ook niet geweten. Het is nieuw in Bedum, daar zal het wel aan liggen.”
Kim heeft vooral geluisterd, maar óók zij is zo’n pareltje van de maatschappij. Ze werkt bij Alegunda IIberi, maar doet daar ook vrijwilligerswerk: “omdat het zo dankbaar en leuk werk is.”
Naast de heerlijke hapjes waren er ook nog leuke activiteiten. De nagels konden gelakt of verfraaid worden en er waren twee dames om iets over quilten te vertellen.
Al met al een mooie middag voor de vrijwilligers van Bedum. Een kleine waardering voor mensen die grootse dingen in en voor de samenleving doen.
Jolanda Dijkhuis, dorpscoordinator Bedum: “Een topmiddag voor deze onmisbare groep mensen in de dorpen!”
Foto’s zijn voor HogelandNieuws/ Bedum  gemaakt door Auwert Postmus. Meer foto’s in de serie boven de tekst.
De tekst is van Cees van de Meent.

 

Cookieinstellingen