Mist ChristenUnie restzetel op één stem tekort?

De lijsttrekker van de CU (links( en die van Gemeentebelangen: een verschil van één stem?
De lijsttrekker van de CU (links( en die van Gemeentebelangen: een verschil van één stem?
Foto: Berto Merx

HET HOGELAND – De rekenmachientjes hebben het druk gehad, na de verkiezingen. Heeft GemeenteBelangen Het Hogeland nipt de tweede restzetel gekregen met één stem meer dan de ChristenUnie?

Het lijkt eenvoudig. Als de uitslag van de verkiezingen binnen is, wordt aan de hand van de kiesdeler (aantal uitgebrachte stemmen gedeeld door het aantal beschikbare zetels) de eerste ronde stoelen uitgedeeld. GB haalde in de eerste ronde zes zetels, de ChristenUnie 4. Er blijven stemmen over. De overgebleven stemmen worden via een ingewikkelde rekensom opnieuw verdeeld. GB kreeg er een zetel bij. En het CDA en GroenLinks. En vervolgen weer een ronde om met de dan resterende stemmen een zetel te verdelen. En dat was zetel nummer acht voor GB. Detail: de ChristenUnie kreeg deze restzetel nipt niet. Volgens Bernd de Jong, de voorman van de CU, was dat met slechts 7 stemmen tekort voor zijn partij.

De lijsttrekker van de CU (links) en die van Gemeentebelangen: een verschil van één stem?

Germt Martini, de rekenmeester van GB meent dat het anders zit. “Ik heb gerekend en kom er op uit dat het om één stem verschil ging. In alle bescheidenheid, ik vind het knap dat ik met de kieswet erbij dit heb berekend. De kieswet is gewijzigd en die nieuwe systematiek om restzetels te verdelen, is wat ingewikkelder.”

Bern de Jong is lankoniek: “Het is gewoon balen. Als mijn informatie klopt dan haalden we die restzetel net niet met 7 stemmen tekort. Als het met één stem verschil is, dan maakt het niks uit. We zaten héél dicht bij een zetel extra en die had ik graag gehad.”

 

Cookieinstellingen